2024. április 25., csütörtök

A németek majdnem kétharmada elégedetlen Olaf Scholz kancellár munkájával

A németek majdnem kétharmada elégedetlen Olaf Scholz kancellár eddigi munkájával – derül ki egy vasárnap megjelent felmérésből, jelenti a portfolio.hu. A törékeny koalíciós kormánynak pedig más sem hiányzott, hiszen az orosz-ukrán háború miatt válságból válságba sodródnak, erre jön még a politikai népszerűségvesztés.

A németek mindössze 25%-a véli úgy, hogy Olaf Scholz jól végzi a munkáját, márciusban ez az arány még 46% volt – áll a Bild am Sonntag által közzétett felmérésben. Ezzel szemben a megkérdezettek 62 százaléka elégedetlen, szűk fél éve ez az arány még csak 39% volt.

Tavaly decemberi hivatalba lépése óta a német kancellár válságból válságba sodródik, az orosz-ukrán háború, az energiaválság réme, illetve legújabban az egész Európát sújtó szárazság mind a német gazdaság kilátásait rontja. És mindezekhez évtizedes rekordon lévő infláció párosul.

Scholz pártjának, az SPD-nek a népszerűsége jelenleg mindössze 19%-on áll az Insa felmérése szerint, ezzel a legnagyobb kormánypárt nem csak az ellenzéki konzervatívoktól, de koalíciós partnereitől, például a Zöldektől is jelentősen le van maradva. A tavalyi választásokon az SPD 25,7%-ot szerzett.