2024. április 18., csütörtök

Több mint ötezer pár

Bővítették az állam által támogatott lombikprogramra jogosultak listáját

Az év eleje óta 5250 pár vett részt az állam által támogatott lombikprogramban, 800 párral több, mint a múlt év azonos időszakában. Mint arra a Köztársasági Rokkant- és Egészségbiztosítási Alap (RFZO) közleményében rámutatnak, azt követően, hogy a kormány 43-ról 45-évre megnövelte a lombikprogramra jogosult nők életkorhatárát, mintegy kilencven 43 évnél idősebb nő is jelentkezett mesterséges megtermékenyítésre.

A RFZO emlékeztet arra, hogy ebben az évben kétszer is módosították a rendelkezéseket, és bővítették azoknak a körét, akik jogosultak az állam által támogatott mesterséges megtermékenyítésre.

Mostantól a párok az első gyermek esetében a nő 45 éves koráig korlátlan számú próbálkozáson vehetnek részt az állam által támogatott mesterséges megtermékenyítési programban, vagyis korlátlan számú stimulált in vitro megtermékenyítési eljárásra, illetve korlátlan számú embrióátültetésre és embriólefagyasztásra jelentkezhetnek. A második gyermek esetében pedig az állam két stimulált eljárást támogat, három kriomberiotranszfert és korlátlan embriófagyasztást. A közleményben rámutatnak, hogy a mesterséges megtermékenyítési eljárás olyan párok számára is lehetséges, akiknél a férfi esetében azoospermiás probléma merült fel, és akik korábban lefagyasztott anyaggal rendelkeznek.

Az ország területén hét állami intézményben végzik a támogatott mesterséges megtermékenyítést. A betegbiztosító az idén további 13 magánklinikával kötött megállapodást.