2024. március 29., péntek

Uniós úton

Pásztor István fogadta az Európai Régiók Intézetének képviseletét

A megértés, az együttműködés és a nyitottság jellemezte mindig is Vajdaság és az Európai Régiók Intézetének (IRE) kapcsolatát: örülök, hogy lehetőségünk van ilyen irányban folytatni a munkát a jövőben is – mondta Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke annak a találkozónak az elején, amelyen az említett európai intézmény képviseletét fogadta. A küldöttséget Franz Schausberger, az intézet alapítója vezette, aki a nyugat-balkáni országokért felelős bővítési biztos felelős tanácsadója is.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tárgyaló felek elégedettséggel állapították meg, hogy a koronavírus-járvány után újra találkozhattak, és tovább erősíthetik a korábban megalapozott partneri és baráti kapcsolatokat az általuk képviselt intézmények között. Pásztor István köszönetet mondott az osztrák politikusnak az elkötelezettségéért, amellyel Szerbia, illetve a nyugat-balkáni térség európai integrációját támogatja. Közösen megállapították, hogy Szerbia az évtizedes törekvések és felmutatott eredmények alapján sokkal előnyösebb helyet érdemelne a uniós csatlakozási folyamatban.

Az integráció mellett a találkozón a felek beszélgettek azokról a politikai és gazdasági kihívásokról is, amelyekkel a jelenlegi helyzetben szembe kell néznie a régiónak és Európának is. Szó volt a migráció miatt kialakult válságokról, illetve a dialógus jelentőségéről is a problémák megoldásában.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A látogatás végén Franz Schausberger meghívta Pásztor Istvánt az IRE hagyományos csúcstalálkozójára Salzburgba, amelyet október 23-a és 25-e között tartanak meg, immár 18. alkalommal. Az osztrák politikus kiemelte: az idei találkozó fő témája Európa víziója lesz, és az elvárások és a realitások elemzésével próbálják megközelíteni a közeljövő feladatait. A salzburgi csúcs egyik legjelentősebb fóruma épp a nyugat-balkáni befektetési lehetőségeket taglalja majd – mondta az IRE képviselője.

A tartományi képviselőházban megtartott találkozón részt vett Ausztria szerbiai tiszteletbeli konzulja, Zoran Tadić is.