2024. április 18., csütörtök

Kitüntették Vulint Moszkvában

Aleksandar Vulin hivatalos látogatáson tartózkodik Moszkvában. A szerb belügyminiszter ma három érdekes találkozón is részt vett – számol be a 021.rs hírportál.

A szerb Belügyminisztérium mai közleménye szerint Vulin Szergej Lavrovval, az Oroszországi Föderáció külügyminiszterével találkozott. A közlemény szerint Vulin rámutatott, hogy az Aleksandar Vučić elnök vezette Szerbia nem feledkezik meg az évszázados testvériségről, és Szerbia az egyetlen ország Európában, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és nem lett része az oroszellenes hisztériának. Kijelentette, hogy Szergej Lavrov Szerbia és a szerb nép őszinte barátja, és megköszönte Oroszországnak, hogy nem ismerte el Koszovót. Lavrov közölte, hogy az orosz állam továbbra is támogatja Szerbiát területi integritásának megőrzésében.

– Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter hangsúlyozta: Szerbia soha nem felejti el Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségét, akik Vučić elnök meghívására 2015-ben megakadályozták, hogy az ENSZ-ben brit határozatot fogadjanak el, amely szerint a szerbeket népirtó nemzetté nyilvánították volna – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

Vulin a mai nap folyamán találkozott Szergej Csemezovval, az orosz Rostec vállalatcsoport vezérigazgatójával, valamint Aleksandr Mihejevvel, a Rosoboronexport vezérigazgatójával, akikkel megvitatták a Belügyminisztérium és a Rostec cég közötti együttműködés folytatását.

Aleksandar Vulin ma egyeztetett Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettessel is. Vulin hangsúlyozta, hogy Szerbia katonailag semleges, önálló politikát folytató ország, és rámutatott, hogy Szerbia és Oroszország között a biztonság terén magas szintű az együttműködés.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter érdemrenddel tüntette ki Aleksandar Vulin szerb belügyminisztert Szerbia és Oroszország védelmi együttműködésének előmozdításáért.