2024. április 23., kedd

A vajdasági gazdák megsegítése

Csaknem négyszázan írták alá az aszálykárok enyhítésére vonatkozó petíciót Óbecsén és a környező településeken

Az idei évre jellemző csapadékhiány és az általa előidézett szárazság súlyos károkat okozott a mezőgazdasági termelésben Vajdaság-szerte. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) azzal a céllal, hogy megpróbáljon segíteni a vajdasági gazdák kilátástalan helyzetén, aláírásgyűjtésbe kezdett. A petícióban hat követelést fogalmaztak meg, egyebek mellett arra kérik a kormányt, hogy nyújtson pénzbeli támogatást a gazdáknak az őszi munkálatokhoz, illetve hogy Vajdaságot nyilvánítsák aszálykár sújtotta területté. Az aszálykárok enyhítésére vonatkozó petíciót csaknem négyszáz óbecsei, péterrévei, dreai és pecesori mezőgazdasági termelő írta alá.

– A petíció első követelése, hogy Vajdaságot nyilvánítsák aszálykár sújtotta területté, emellett a követelések között szerepel, hogy töröljék el a 2022. és a 2023. évre vonatkozó vízlecsapolási illetéket. Hektáronkénti 100 eurós támogatást kér a petíció az őszi munkálatok elvégzéséhez, mint a szántási munkálatok, a földbemunkálás, a vetés, továbbá a vegyszerek, a vetőmag és a műtrágya beszerzésére. További pont, hogy a kormány minden gazdaság számára gondoskodjon 100 liter ingyenes üzemanyagról, illetve hogy a mezőgazdasági termeléssel foglalkozók részére jóváhagyott banki kölcsönök vagy más tartományi, köztársasági alapok által jóváhagyott kölcsönök visszafizetését függesszék fel. Megosztó volt a véleményük azoknak a gazdáknak, akik aláírták a petíciót, de sokan bizakodnak – közölte Faragó Enikő, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének óbecsei és péterrévei falugazdásza.

Az aláírásgyűjtés augusztus 15-éig tartott. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége az elmúlt tíz napban több mint 8600 támogatói aláírást gyűjtött össze a tartomány egész területén. A petíciót és a követeléseket a tartományi és a köztársasági hatalmi szervek irányába is eljuttatják.