2024. április 25., csütörtök

Magyarkanizsa községben is lesújtó a látvány

Hatalmas terméskiesésre lehet számítani

A termőföldek országszerte katasztrofális látképet nyújtanak, és nem kivétel ez alól Magyarkanizsa község sem. Az egyébként gazdagon termő, zsíros földek itt is szomjaznak idén, és ez a termésen is meglátszik. Az önkormányzat szakszolgálata felmérte az aszálykárokat a kilenc helyi közösséggel és nyolc kataszteri községgel rendelkező területen, és csak negatívumokról tudnak beszámolni. Szalkai Nemes Valéria, a magyarkanizsai önkormányzat mezőgazdasági szakmunkatársa elmondta, hogy bizony nagy a baj.

– Nagyon szomorú kép tárult elénk. Esetleg árnyalatnyi különbségek vannak csak, például a magyarkanizsai Rétben, a magasabb talajvíz miatt ott enyhébb a kár, de ott is legalább 30–40 százalékos terméskiesés lesz – mondta Szalkai Nemes Valéria. – A középső és a harmadik felső teraszon a kukorica sínylette meg leginkább a szárazságot. A bizottság tagjai ott 80-tól 95 százalékos terméskiesést állapítottak meg. Ugyanakkor a napraforgó 50 százalékos terméskiesést mutat, illetve vannak részek, ahol ez a 70 százalékot is eléri, mégpedig Horgos és Kispiac területén. A söprűciroknál 40–50 százalékos a kár, a lucernánál alig tudták elvégezni a második kaszálást, holott máskor erre az időszakra már a negyedik, ötödik kaszálás is megtörténhetett – számolt be a szakmunkatárs. – A legelőkről való szénabegyűjtésnél is 80 százalékos a kárbecslés. A zöldségtermesztők esetében Horgos és Kispiac, Adorján és Magyarkanizsa területén a krumpli 50 százalékos termést mutat, még locsolás esetén is. A leveles zöldségeknél 40 százalékos a kár – tudtuk meg, mint ahogy azt is, hogy ezek esetében már locsolás nélkül nem is számítanak semmi jóra. – A gyümölcsök esetében is elriasztó képet láttunk, annak ellenére, hogy csöpögtetőrendszert is használnak. A barack és a szilva esetében szinte a kiszáradás határán állnak a gyümölcsfák. Habár az őszibaracknál a cukorfok nagy, ahogyan a szőlőnél is – magyarázta Szalkai Nemes Valéria.

A bizottság az őszi vetésekre is gondolt, és megállapították, hogy a búzánál az 50-től 70 százalékosig jellemző a kiesés, a tritikálénál is, a zabnál drasztikusabb a helyzet, csakúgy, mint az árpánál. Az olajrepcénél 50, a cukorrépánál 90 százaléknyi a kár. A bizottság elvégezte a felmérést, de az elkövetkezendőkben az értékvesztést pénzben is kifejezik. Az aszálykárok enyhítésére szervezett petíció aláírásában a községben is részt vesznek, nagy számban írták alá az emberek, de hogy eredménye lesz-e, az a jövő zenéje.