2024. április 25., csütörtök

A hagyomány él

Kishegyesen Szent Istvánra emlékeztek

Csütörtök délután, a kishegyesi Kátai-tanyán lévő Szent István-szobornál államalapítónk tiszteletére tartottak alkalmi ünnepséget. Az eseményt a Kishegyesi Értéktár Egyesület és a Kátai-tanya közösen szervezték. Dr. Szőke Anna néprajzkutató, az esemény főszervezője elmondta a médiának, hogy két dolgot tartottak szem előtt az esemény szervezésekor.

– Tavaly volt a Szent István-szobornak a felszentelése itt, a Kátai-tanyán. És hogy a hagyományt ne szakítsuk meg, s mivel Kishegyesen nincs külön Szent István-ünnepség szervezve, ezért az értéktár egyesület ezt felvállalta. A táj és a hangulat is nagyon szépen megfelel ennek az ünnepnek az alkalmához. Idén úgy döntöttem, hogy szerény ünnepség keretén belül fogunk megemlékezni államalapító királyunkról. Két dolgot tartottam szem előtt, hogy maradjunk a jelenben, ne menjünk vissza a múltba, a másik pedig, hogy a mi gyerekeink, fiataljaink lépjenek fel. Tavaly is volt nagyon szép ünnepség, csak nem volt kishegyesi fellépője. Most viszont a kishegyesi gyerekek szerepelnek, és nem határoztuk meg, hogy mivel lépnek fel. Ez a két vezérfonala a rendezvénynek: maradjunk a jelenben és a falu szülöttei lépjenek fel – mondta Szőke, majd arról is szólt, hogy Szent István intelmei ma is érvényesek.

– Nem vagyok annak híve, hogy mindig melldöngetős verseket mondjunk. Hagyományainkat úgy is lehet ápolni, hogy sok verset megtanulunk, magyar verset, élünk vele, elmondjuk, ismerjük az énekeinket és énekeljük őket. Ez az igazi itt maradás – fogalmazott Szőke.

A Szent István-napi műsor keretében Szőke Anna Szent István királyunkról beszélt, és arról, hogy hogyan téríttette „tűzzel, vassal” keresztény hitre a magyarságot. A kishegyesi óvodások Tumbász Kornélia vezetése alatt rövid verseket és népi játékokat mutattak be. Felléptek a helyi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola versmondó csoportjának tagjai. A csoportot Hajvert Ákos versfelkészítő, szavaló vezeti. A Szent Mónika imacsoport tagjai is felléptek az ünnepség keretén belül.

Az általános iskola szavalói (Lakatos János felvétele)

Az általános iskola szavalói (Lakatos János felvétele)

Szent István Szűz Máriának ajánlotta fel az országot, és ehhez fűződik a Boldog asszony anyánk című ősi magyar ének, amit az imakör tagjai előadtak. Az ünnepség záróakkordjaként megáldották az új kenyeret, majd megkoszorúzták Szent István szobrát. Kovács Károly, tartományi parlamenti képviselő helyezett el virágot a szobornál, a Kishegyesi Értéktár egyesület nevében pedig Mészáros Márta.