2024. április 19., péntek

Szeptemberben magyar napközit kap Kúla

A Magyar Nemzeti Tanács felkarolta a kisgyermekes szülők kezdeményezését

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban találkoztak Valka Károly alpolgámesterrel azok a szülők, akiket érdekel a szeptemberben induló magyar nyelvű napközi létrehozása és működése. A helyszínen járva megtudtuk, a napközi indításához csaknem minden feltétel adott, csupán néhány technikai dolog hiányzik.

Valka Károly, Kúla község alpolgámestere a részletekről szólva elmondta, a témával már jó ideje foglalkoznak, és úgy tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően megoldódik ez a több éve húzódó probléma. Az 5-6 éves gyermekek számára eddig is garantált volt a magyar nyelvű óvodai oktatás, ezúttal viszont olyan 2−4 éves gyermekekről van szó, akiknek szülei dolgoznak, és nem tudják kire hagyni a kicsiket.

− A magyar nyelvű napközi már évek óta tervben van, de csak most sikerült megteremteni a megnyitáshoz szükséges feltételeket. Eddig a gyerekek általában vegyes tannyelvű csoportokba jártak oviba, most viszont 8-10 szülő kérte, hogy alakítsunk magyar napközis csoportot. Az önkormányzat és a gyermekintézmény részéről erre minden lehetőség és támogatás adott, így a napközi valószínűleg már szeptemberben megnyílik. Apróbb technikai problémák még vannak, de már találtunk egy magyar ajkú mesterdiplomás óvónőt. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Magyar Nemzeti Tanácsnak, ahonnan sokat segítettek az elképzelés megvalósításában, és bízok abban, hogy a napközi sz elkövetkező években is folyamatosan működik majd – fogalmazott Valka Károly.

Valka Károly, Kúla község alpolgármestere, a napközis program koordinátora (Fotó: Paraczky László)

Valka Károly, Kúla község alpolgármestere, a napközis program koordinátora (Fotó: Paraczky László)

Az egyik anyuka, Tamás Angéla elmondta, kisfia 18 hónapos, és mivel a szülési szabadság után visszament dolgozni, más szülőkkel együtt arra kényszerült, hogy munkanapokon a picit a topolyai napközibe vigye, hiszen nincs kire hagyni. Szerinte a mindennapos ingázás nemcsak a szülő, hanem a gyermek számára is kimerítő, így örül annak, hogy helyben lehetőség nyílik az akár egész napos napközi működésére.

− A támogatás lényege az, hogy csakis magyar nyelven folyik a foglalkozás és az egész napi gondozás. Ma nyolc szülő – család – volt itt, de a 2-től 4 évesek csoportja valószínűleg 9 vagy 10 fős lesz. Az 5 és a 6 éves gyerekek pedig mennek a kiscsoportba, vagyis az iskolai előkészítőbe. Fontos elmondani, hogy az MNT különböző felszerelésekkel eddig is sokat segítette a kúlai óvodát, azt pedig már mindenki tudja, hogy a magyar nyelvű óvodai képzést később a beiskolázási csomaggal is támogatják. Azok a gyerekek pedig, akik az óvodában és később magyar nyelven tanulnak, egészen az egyetem befejezéséig különböző támogatásban részesülnek. És akkor még nem is beszéltünk az MNT iskolabuszprogramjáról és arról, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekek már a legkisebb kortól anyanyelvükön, tehát magyarul kommunikáljanak egymással – sorolta a kúlai édesanya.

Körmöczi Barna Emese gyermeke 19 hónapos, ugyanebben a helyzetben van, és a magyar napközi nyitását nagyon jó lehetőségnek tartja.

− Számunkra ez nagyon jó lehetőség, már csak azért is, mert kevesen vagyunk, és ilyen módon is már kicsi kortól fogva egy összetartó erő kovácsolódik. Másodsorban, ebben a korban, amikor a beszédfejlődés legintenzívebb szakaszában vagyunk, fontosnak tartom, hogy ez a folyamat folytatódjon, és ne az történjen, hogy egyik napról a másikra a kisgyerek bekerül egy teljesen zárt környezetbe, és nem érti, mi történik vele, hiszen magyar családból származik, ahol mindenki magyarul szólt hozzá, közben hirtelen minden megváltozik, és idegen nyelven szólnak hozzá – fogalmazott Emese. Hozzátette, a nemzeti identitás megőrzés igazából már itt elkezdődik, ezért fontos, hogy a gyermek végig anyanyelvén tanulhasson.