2024. március 29., péntek

Küzdelem a szemmel láthatóért

Elemi csapás az aszály vagy sem? – Ki dönt erről?

Az idei aszály meglehetősen nagy gondot okoz a természetben. Vajdaság-szerte tűnnek el a kisebb állóvizek, ennek következtében bizonyos állatfajok élőhelyei megszűnnek létezni, a kutak elapadnak és a mezőgazdasági területek is őszi színekben „pompáznak”. A szárazság miatt a vártnál sokkal nagyobb a terméskiesés, így Vajdaság több településén is tüntettek a földművesek.

Meglehetősen szomorú látvány fogadja a városon kívüli területekre látogatókat. Összeszáradt, sárga, kókadt növények vegetálnak a mezőgazdasági területeken, a kukoricaföldek olyan rossz állapotba kerültek, hogy termésükből még a háziállatok takarmányozására sem jut elegendő, a napraforgó fejei kicsik, kókadozók, száruk vékony. Sorsukon az öntözőrendszerek és már az eső sem segít. A kétségbeesett gazdák traktoros felvonulással, útlezárásokkal hívták fel az elmúlt hét napjaiban a köztársasági, a tartományi kormány és a városi önkormányzatok vezetőinek figyelmét a problémára, és követelésekkel álltak elő. Többek között az alapvető mezőgazdasági termékek kiviteli tilalmának feloldását, a hektáronként 100 liter jövedéki adó nélküli üzemanyag biztosítását, és a műtrágyára vonatkozó támogatás jóváhagyását követelték.

A tiltakozó gazdák mindennap a Szabadkai Zeneiskola előtt gyülekeztek és egyeztettek (Molnár Edvárd felvétele)

A tiltakozó gazdák mindennap a Szabadkai Zeneiskola előtt gyülekeztek és egyeztettek (Molnár Edvárd felvétele)

Szabadkán a Városházához vezető Strossmayer utcán sorakoztatták fel traktorjaikat a földművesek. A polgármestertől azt kérték, hirdessen ki elemi csapást a település területére, hozzon létre egy válságstábot, amely felméri az aszálykárokat, hogy a termelők felmentést kaphassanak a vízlecsapolási illeték fizetése alól. Stevan Bakić múlt szerdán az összes tiltakozót fogadta a Városháza dísztermében, megegyezésre azonban nem került sor, így a gazdák az utcán töltötték az éjszakát. A tiltakozók másnap is találkozót kértek, ami elmaradt, mert a polgármester kijelentette, öt főből álló delegációjukat fogadja, amit a gazdák nem fogadtak el. Emiatt múlt csütörtökön a városi forgalmat lassító traktorkonvojokat indítottak a gazdák, pénteken még több mezőgazdász csatlakozott hozzájuk és lezárták a Strossmayer utcát. A földművesek az aratóünnepség központi napján, múlt vasárnap is jelen voltak járműveikkel a rendezvény díszfelvonulásán. Akkor a Matko Vuković utcában parkoltak, és járműveikre helyezett feliratokkal is próbálták felhívni magukra a figyelmet. Hogy még jobban demonstrálják a problémájukat, a kiszáradt növényekből is ráerősítettek néhányat a traktorokra. Hétfőn radikálisabb lépést tettek, szinte egész napra lezárták a Patria Szállodánál, illetve az új városházánál lévő forgalmas útkereszteződést. Az útlezárásokban mintegy nyolcvan traktor vett részt, míg néhány járművük a Strossmayer utcában maradt. A hét többi napján csak a Városházához vezető utcát torlaszolták el, valamint forgalomlassító konvojokat indítottak.

Toldi László (Molnár Edvárd felvétele)

Toldi László (Molnár Edvárd felvétele)

Csantavérről mintegy húsz földműves csatlakozott a szabadkai tüntetőkhöz. Közöttük Toldi László termelő is, aki múlt pénteken lapunknak elmondta, elsőként Újvidékre vonultak, de a traktorokat nem vitték, mert attól tartottak, hogy lezárják a város bejáratát és nem engedik be őket. A mezőgazdász kukoricát, búzát, napraforgót, olajrepcét termeszt. Mint akkor hangsúlyozta, a tüntetés nem nemzeti alapon történik, mert a szerbek, a horvátok és a magyarok is egy cipőben járnak. Toldi László a tiltakozás utolsó napjáig, csütörtökig volt kint járművével.

– Nagyon jónak indult az idei termés, miután viszont megjöttek a korai melegek, minden tönkrement. A negyven Celcius-fokos kánikulában nem oldja meg a problémát az öntözés. Vannak olyan parcelláim, ahol száz százalékos a kukorica terméskiesése. Itt valójában nem is arról kell beszélni, hogy mekkora százalékban van terméskiesés, mert az teljes. Újvidéken a napraforgó alacsony felvásárlási ára ellen tüntettek, viszont az aszálykárt nem hozták fel a megbeszéléseken. A hétfői, keddi fővárosi tárgyaláson a műtrágya és az üzemanyag ára fel sem merült – mondta el lapunknak a csantavéri termelő.

A tüntetők egy része nem töltötte az utcán az éjszakákat, viszont tiltakozásuk jeléül a járműveiket a közterületen hagyták. Stefan Bastić fiatal csantavéri termelő búzát és árpát termel.

A kilenc napig tartó tiltakozás során többször is lezárták a Strossmayer utcát (Molnár Edvárd felvétele)

A kilenc napig tartó tiltakozás során többször is lezárták a Strossmayer utcát (Molnár Edvárd felvétele)

– Egy hete kint állnak a gépeink, nem féltjük őket, mert a rendőrség is kint van és más tüntetők is, akik vigyáznak rájuk. Nagyon rossz érzés, hogy a saját országunkban így kell szenvedni olyan dolgokért, ami egyértelmű, és amiket nem akarnak elfogadni. A szárazság mindenki számára nyilvánvaló, elég csak kimenni és szétnézni a határban. A vezetőség is tisztában van ezzel – fogalmazott a földműves.

Kis Miroslav mezőgazdász is Csantavérről érkezett.

– Szeretnénk, hogy helyi szinten is meghallgatnának bennünket, mert a legtöbb kistermelő nem tud ősszel vetni, nagy veszteségek vannak. Nekünk nemcsak a jelenre kell gondolnunk, hanem a jövő évi aratásra is. Mindannyian veszteségben leszünk akkor, ha nem lesz olcsó például a hús vagy az olaj. Hiteleket kell fizetni és fedezni kell a költségeket, mert nem tudunk fennmaradni. Muszáj volt kihoznunk a traktorokat, mert másképp nem akarnak bennünket meghallgatni – mondta múlt héten a termelő.

Magyar Szó-archív

Hétfőn szinte egész nap tartott a blokád a főúton (Molnár Edvárd felvétele)

Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere csütörtökön a Városháza kék termében fogadta a gazdák képviselőit, ahol a termelők elismételték követelésüket, a károkat felmérő válságstáb azonban a kétórás megbeszélést követően sem alakult meg. A találkozó után megtartott sajtótájékoztatón a polgármester kijelentette, megvizsgálják, hogy törvényesen milyen módon lehet elemi csapásnak minősíteni a szárazságot. Mint mondta, a város lehetőségei ebben a kérdésben korlátozottak, majd hozzátette, hogy az ország kormánya a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai nyomán dönthet arról, hogy egy-egy községet elemi csapással sújtott területté nyilvánítsa, és a helyi önkormányzatok csak ezt követően hozhatnak létre válságstábot, amely azután felméri az aszálykárokat, és megoldást keres az enyhítésükre. A Mezőgazdasági Szakszolgálat jelentését a városvezetés továbbította az illetékes tartományi szervekhez, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy a város illetékessége alá tartozó adók, illetékek csökkentésével, vagy eltörlésével segítsék a termelőket, jelentette ki Stevan Bakić.

A gazdák a követeléseiket a járműveikre is kihelyezték (Molnár Edvárd felvétele)

A gazdák a követeléseiket a járműveikre is kihelyezték (Molnár Edvárd felvétele)

Miroslav Matković, a szabadkai tüntetők képviselője hétfőn Igor Mirović tartományi kormányfővel fog találkozni, ezt követően pedig ismét Stevan Bakićtyal. A jövő heti megbeszélések után határoznak a gazdák a további lépésekről. Csütörtökön a gazdák elvonultak traktoraikkal Szabadka belvárosából.

Magyar Szó/online

A Patria Szálloda előtti útkereszteződés lezárásában 100 traktor vett részt (Molnár Edvárd felvétele)