2024. április 26., péntek

Az orosz árura is szükség van

Már 630 ezer tonna ukrán mezőgazdasági terméket szállítottak el a kikötőkből – Drónt lőttek le az orosz Fekete-tengeri Flotta krími épülete felett

Továbbra is fönnáll Ukrajnában a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult harcok miatt az erőmű megsérülésének veszélye. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitteren közzétett szombati bejegyzésében arról ír, hogy a világ egy nukleáris katasztrófa szélére sodródott az atomerőmű elfoglalása miatt. Mennyi időbe telik, amíg a globális közösség reagál Oroszország felelőtlen intézkedéseire és nukleáris zsarolására? – tette fel a kérdést, aki nem felejtett el köszönetet mondani Joe Biden amerikai elnöknek az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott újabb, nagy összegű katonai segélycsomagért.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ukránok nem engedhetik meg Moszkvának, hogy elkeseredést és félelmet terjesszen közöttük a szovjet uralomtól való függetlenség 31. évfordulója alkalmából. „Mindannyiunknak tudatában kell lennünk annak, hogy ezen a héten Oroszország megpróbálhat valami különösen gonosz, valami különösen ördögi dolgot tenni" − mondta Zelenszkij az augusztus 24-i évforduló előtt, amely napra pontosan fél évvel azutánra esik, hogy Oroszország teljes körű inváziót kezdett Ukrajnában.

António Guterres Odesszában (Fotó: Beta/AP)

António Guterres Odesszában (Fotó: Beta/AP)

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt, orosz ellenőrzésű Krímben szombat reggel robbanás hallatszott, miután egy lelőtt drón roncsai a hatóságok szerint az orosz hadsereg Fekete-tengeri Flottájának szevasztopoli személyzeti épületébe csapódtak. A flotta légvédelme lőtte le a drónt – közölte Mihail Razvozsajev, a város orosz közigazgatásának vezetője. Beszámolója szerint a drón darabjai a tetőre zuhantak és elégtek. Az esetnek nem voltak áldozatai. A tisztviselő közzétett egy fotót a megsemmisült tetőről, egyben Ukrajnát okolta a támadás elkövetéséért.

A szevasztopoli közigazgatási vezető szerint július végén már becsapódott egy drón az épület udvarán. Akkor a hivatalos tájékoztatás szerint öten megsérültek a betört ablakok üvegszilánkjaitól. Ukrajna tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

A múlt héten a Krímben felrobbant egy orosz lőszerraktár, és csütörtökön drónokat lőttek le a krími Kercs város felett. Az ukrán vezetés anélkül, hogy nyíltan vállalta volna a felelősséget a támadásokért, azt mondta, a jövőben további robbantásokra lehet számítani, s egyben hozzátette, a Krím nem biztonságos hely.

Az orosz hatóságok az elmúlt napokban többször is beszámoltak arról, hogy drónokat semmisítettek meg a fekete-tengeri félszigeten.

HAJÓ HAJÓT KÖVET

Eközben egyre intenzívebb a mezőgazdasági termékek elszállítása Ukrajnából. Szombaton a török védelmi minisztérium azt közölte, hogy két újabb, gabonát szállító hajó hagyta el az ukrajnai Csornomorszk kikötőjét. Így összesen 27 hajó hagyta el már Ukrajna fekete-tengeri kikötőit az ENSZ által közvetített gabonaexport-megállapodás keretében.

A Zumrut Ana és az MV Ocean S nevű hajó augusztus 20-án indult útnak 6300 tonna napraforgóolajjal, valamint 25 ezer tonna búzával megrakodva – számolt be a biztonságos áthaladás lehetővé tételére létrehozott közös koordinációs központ egy közleményében.

Az ukrán tengeri kikötők hatósága szombaton bejelentette, hogy három ukrán tengeri kikötőben megkezdték az élelmiszerek berakodását hét hajóra, ezek 66 500 tonna búzát, kukoricát és napraforgóolajat szállítanak majd.

A hatóság a Facebook közösségi oldalon bejelentette, hogy a csornomorszki kikötőbe érkezett az Andan Toplak, a Filyoz és a Maranta szállítóhajó, Odesszában pedig megkezdték a Ganosaya és a Kubrosli Y rakodását.

A tájékoztatás szerint az ukrán eredetű élelmiszereket Franciaországba, Hollandiába, Szudánba és Törökországba szállítják.
Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter pénteken közölte, hogy további tíz teherhajót rakodnak meg gabonával az ukrán fekete-tengeri kikötőkben, és készítik elő a szállításra. Hozzátette, három ukrán kikötőből már 630 ezer tonna mezőgazdasági terméket szállítottak el eddig.

AZ OROSZ MŰTRÁGYA NÉLKÜLÖZHETETLEN

A kormányoknak és a magánszektornak együtt kell működniük az orosz élelmiszer és műtrágya, valamint az ukrán gabona világpiacra juttatásában, ahogyan ez a múlt hónapban megkötött megállapodásban szerepel – jelentette ki szombaton Isztambulban António Guterres ENSZ-főtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy a megállapodásban szerepelt azon orosz élelmiszernek és műtrágyák akadálytalan eljuttatása is a világpiacra, amelyeket nem sújtanak nemzetközi szankciók. Az ukrajnai exporttal együtt ez létfontosságú az árupiacok megnyugtatásához és az alacsonyabb fogyasztói árakhoz – szögezte le a világszervezet főtitkára.

António Guterres az ukrán gabona exportjáról júliusban Kijev és Moszkva által az ENSZ égisze alatt aláírt megállapodás teljesítését felügyelő Közös Koordinációs Tanács előtt beszélt. Előző nap Odesszában tekintette meg a hajók berakodását.

– Ott voltam Odesszában és a saját szememmel láttam, ahogyan megrakodják búzával azt a hajót. Annyira megindító volt látni, ahogyan megtelik a hajó raktere búzával. Ez a remény berakodása volt milliók számára szerte a világon. Egy hosszú folyamat elején járunk, de önök már megmutatták, hogy a világ számára milyen lehetőséget rejt ez a kritikus megállapodás – mondta az ENSZ-főtitkár.

– Ami itt, Isztambulban és Odesszában történik, ez csak a megoldás láthatóbb része – mondta Guterres, hozzátéve, hogy az egyezmény másik része a nem szankcionált orosz élelmiszer és műtrágya világpiacra juttatása, amely még mindig akadályokba ütközik.

Hangoztatta, hogy az ENSZ és az Egyesült Államok közösen munkálkodik ennek a problémának a megoldásán, tárgyalásaik a szállítás mellett a hajók finanszírozásának és biztosításának kérdéseit is érintik.