2024. március 28., csütörtök

Nem lesz menekültáradat!

Nincs más választásunk: megvédjük népünket az üldöztetéstől – mondta a brüsszeli tárgyalásokat követő első nyilatkozatában Aleksandar Vučić államfő.

Egyúttal a következő üzenetet intézte a koszovói szerbekhez: Akármi lesz, a tömeges menekülésről szó sem lehet! Felszólította a NATO-t, hogy végezze a munkáját, és védje meg a Koszovó északi területein élő szerbeket az albán rendőrségtől! Emlékeztetett arra, hogy 1999 óta kétszázezernél is több embert üldöztek el Koszovóból, lakásaikat, házaikat elvették.

A szerb államvezetés hat pontban foglalta össze a helyzet rendezésére vonatkozó ajánlatkeretét. Az államfő szerint Pristina mindegyik ajánlatot elutasítja, sarokba kényszeríti a szerb tárgyalófelet. Csupán két céljuk van: mindenáron beszüntetni Szerbia befolyását Koszovóban, és elüldözni az ott élő szerbeket. Az ajánlatelutasítás jó példájaként a rendszámtáblák körüli vitát hozta fel: szerinte Albin Kurti koszovói miniszterelnök még a szerb államvezetés által felajánlott KS típusú rendszámtáblákat is elutasította, és ragaszkodik a RKS jelzéshez. – Státuszukat tekintve semleges rendszámtáblák bevezetését ajánlottuk, de akármibe is beleegyezünk, ők továbbra is mindennek ellent mondanak. Felhördülnek javaslatainkra, azt akarják, hogy a Koszovóban élő szerbeknek 90 naponként vízumot kelljen kérniük ahhoz, hogy saját otthonukban lakhassanak. Nem hiszem, hogy a Nyugat ellenőrzése alatt tartja mindazt, ami Koszovóban történik – szögezte le Vučić.