2024. április 20., szombat

Vučić: Megvédjük népünket az üldöztetéstől

Nincs más választásunk: megvédjük népünket az üldöztetéstől – mondta a brüsszeli tárgyalásokat követő első nyilatkozatában Aleksandar Vučić államfő. Egyúttal üzent is a koszovói szerbeknek: „akármi lesz, a tömeges menekülésről szó sem lehet”. Felszólította a NATO-t, hogy végezze a munkáját, és védje meg a Koszovó északi területein élő szerbeket az albán rendőrségtől. 

A szerb államvezetés hat pontban foglalta össze az ajánlatait a helyzet rendezésére. Az államfő szerint Pristina minden ajánlatot elutasít és két célja van: mindenáron beszüntetné Szerbia hatását Koszovón és elüldözné az ott élő szerbeket. Az elutasítás példájaként a rendszámtáblák körüli vitát hozta fel: szerinte Albin Kurti koszovói miniszterelnök még a szerb államvezetés által felajánlott KS típusú rendszámtáblákat is elutasította, és ragaszkodik a RKS jelzéshez. „Akármit is fogadnánk el mi, ők továbbra is mindennek ellent mondanak” – szögezte le Vučić.

Mint ahogyan arról beszámoltunk, a szerb államfő csütörtökön Brüsszelben tárgyalt a koszovói kormányfővel az EU közvetítésével zajló, Belgrád és Pristina közötti dialógus keretein belül. A találkozóról ma számolt be a koszovói szerbek képviselőinek, majd a közvéleményt is tájékoztatta.