2024. április 20., szombat

Koncert a fürdőben

A REKI-ben táboroztak ezen a nyáron a bácskossuthfalvi ifjú fúvósok

Ötödik éve szerveznek Bácskossuthfalván a fúvószenekar legkisebb tajgai számára nyári foglalkozást, az idén a Rekreációs Központ üde hangulata adta a tábor helyszínét, illetve az azt bemutató nyilvános koncert színpadát is a legújabb medence és a röplabdapálya között. A harmadik napon szervezett fellépés előtt Ognjenović Réka, a tábor vezetője elárulta, hogy összesen 35 résztvevővel zajlott az ez évi fúvós tábor.

– Négynapos, intenzív próbafolyamattal tarkított tábort szerveztünk az idén a bácskossuthfalvi gyerekek számára. Az idei táborban négy kis furulyást, és egy kürtös kislányt is köszönthettünk. Ők eddig még nem kapcsolódtak be a zenekari foglalkozásokba, igazából most ízlelgetik a fúvóshangszerek világát, és örömünkre nagyon lelkesen álltak a munkához. Ezúttal a kürt mellett tuba, klarinét és szaxofonok, fuvolák, trombiták dobok is felcsendültek – kezdte a beszélgetést a tanárnő, aki azt is hozzá tette, hogy több vendégtanárt köszönthettek ezúttal is Bácskossuthfalván, akik oktató munkájukkal és muzsikájukkal hozzájárultak a rekreációs medence melletti épület tetején tartott koncert hangulatához.

– Szente Alfonz Gergely Magyarországról érkezett, és a rezesekkel foglalkozott, Fitos Roland szintén az anyaországból származik, ő a dobosokkal foglalkozott. A szabadkai Szűcs Gergely, a Topolyai Zeneiskola tanára, a rezes-kürt szak oktatója is jelen volt, továbbá jómagam mellett Mészáros Boglárka is igyekezett a résztvevő gyerekek tudását tágítani, emellett a foglalkozások zavartalanságát biztosítani lelkiismeretes szervezőmunkájával – hallhattuk. Mészáros Boglárka elárulta, hogy Bácskossuthfalván mintegy 40 gyermek és felnőtt folytatja aktívan tanév közben a néhai Gracza Antal által Bácskossuthfalván a 80-as évek derekán útjára indított fúvószenekari hagyományt. Közülük néhányan más elfoglaltságuk miatt nem tudtak jelen lenni. Mészáros Boglárkát arról kérdeztük, hogy egy-egy tábori nap milyen beosztás szerint alakult.

– A gyerekek a kora délutáni órákban érkeztek a táborba, egyénileg, párban és kiscsoportos foglalkozások keretében is zajlott az oktatás. Igyekeztünk megszervezni, hogy némi harapnivalót is kapjanak. A napot pedig összpróbával zártuk, amikor is az előzőleg átvett tananyagot gyakoroltuk, illetve a zenekari darabokat igyekeztünk feleleveníteni. Az utolsó napunkat rendhagyó módon lazábbra alakítottuk, amikor is a szabadtéri, és a vizes játékok, a kvízjátékok is kiegészítették a hangszeres ismeretanyagot. Nagy örömünkre az idén a zárókoncertünkkel emelni tudtuk a bácskossuthfalvi strandidény hangulatát. Habár az elmúlt öt évben már kétszer is volt alkalmunk ezt a tábort a REKI-ben megtartani, de az idegenforgalmi idénnyel nem volt alkalmunk összeegyeztetni, így például korábban ősszel a falu központjában koncerteztünk. A koncertre ezúttal is minden fellépőnknek lehetősége volt a családtagokat, ismerősöket, barátokat is meghívni nézőnek – hallhattuk Mészáros Boglárkától, aki köszönetet mondott azoknak a támogatóknak, akiknek a közreműködésével sikerült megszervezni a foglalkozásokat. Így Topolya község segítségével tudták biztosítani a résztvevők uzsonnáját, a higiéniai felszerelését is, mint ahogy a Rekreációs Központ, illetve a bácskossuthfalvi helyi közösség támogatását is élvezték. Továbbá az Id. Kovács Gyula Általános Iskola segítségére is számíthattak, illetve néhány olyan lelkes helyi magánvállalkozó figyelmességére is, akik rendszeresen a szívükön viselik a településen élő gyermekek oktatását és fejlesztését.