2024. április 20., szombat

Bevezetés a pop és a rock világába

Javában zajlik az óbecsei Népkönyvtár zenetábora

Hétfőn kezdődött az óbecsei Népkönyvtár kéthetes zenetábora, amelyet idén ötödik alkalommal szerveztek meg. A 9 és 16 év közötti iskoláskorúakat profi zenészek vezetik be a pop- és a rockzene világába. Az idén 43 gyerek vesz részt a zenetárborban, ahol gitározni, basszusgitározni, dobolni, zongorázni, hegedülni és énekelni tanulnak. Ők a tábor első hetében egyéni hangszeroktatáson vesznek részt, a második héten a csoportos órák következnek.

A 11 éves Sőregi Hunor visszajáró résztvevője az óbecsei tábornak.
– Három éve gitározok, azóta rendszeresen járok a táborba is. Azért jöttem, hogy új dalokat tanuljak meg. Apukám is nagyon szereti a rockzenét. Van egy akusztikus gitárom is, de elektromos gitáron játszom. Emellett tagja vagyok a helyi Bubamara zenekarnak – mondta Sőregi Hunor.

A 10 éves Lovas Amadea sem először vesz részt a zenetáborban. Idén basszusgitárra, zongorára és szólóénekre jár.
– Zongorázni egyébként is tudok, basszusgitározni és énekelni most tanulok. A basszusgitár jobban tetszik. Az a tervem, hogy megtanulok rendesen játszani ezen a két hangszeren, aztán pedig egy új hangszert próbálok ki – mondta Lovas Amadea.

A tábor szervezői a legkisebbekre is gondoltak, a három és hét év közötti gyerekek különféle műhelymunkákon vesznek részt.
– A legkisebbekkel együtt csaknem hatvan gyermek vesz részt az idei táborunkban. A piciknek didaktikus és ritmikus játékokat tartunk, amelyek hozzájárulnak a hallásérzékük fejlesztéséhez. Az iskoláskorú résztvevők a hangszereken való játszás mellett különféle műhelymunkákon is részt vesznek a tábor keretében. Megismerkedhetnek a dalszövegírással, a színpadi fellépéssel, bemutatjuk a pop- és a rockzene történelmét, a tábor végén pedig egy kvízjátékot is szervezünk a számukra, és felmérjük, mit sikerült megtanulniuk. Táborunkban nem feltétel az előzetes hangszerismeret. A gyerekekkel profi zenészek foglalkoznak: Boris Sekulović tanítja őket basszusgitározni, Vladimir Gurjanov pedig elektromos gitározni. Srđan Kostić és Szerda László a dobolás rejtelmeibe vezeti be a résztvevőket. A szólóéneket Vesna Ismajlović tanítja, Toll Gyula a fiatal hegedűművészekkel foglalkozik. Jómagam pedig a kis zongoristákért felelek – mondta Lovas Đijanta, az óbecsei Népkönyvtár igazgatója.

A kis zenészek zárókoncertjére augusztus 27-én kerül sor a bácsföldvári Palacsintafesztiválon.