2024. április 25., csütörtök

Kettős ünnep Horgoson

Szent Istvánra és Bartók Bélára emlékeztek

Horgos központjában pénteken délután kezdték meg az emlékezést és ünneplést, amikor államalapító Szent István és a Horgoson is sokat gyűjtő Bartók Béla emléke előtt tisztelegtek az egybegyűltek, akiket a szervezők színvonalas műsorral örvendeztettek meg. Az Órás Villához tervezett ünnepség az utolsó pillanatban, az időjárási viszonyoktól tartva átkerült a Szent István szoborhoz, illetve a művelődési házba, ahol szépszámú közönség gyűlt össze. Először is felcsendült a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület vezényletével a Magyar Himnusz, majd Kenyeres Klaudia könyvtáros tartott múltidéző beszédet, melyben Szent István ma is érvényes gondolatait is közvetítette.
– Nekünk, magyaroknak Szent István óta nagyon fontos mind a mai napig, hogy azok, akikkel egy sors-, érték- és érdekközösséget alkotunk itt Európában, tisztelettel viseltessenek irántunk. Szent István vívta ki számunkra a nemzeti önrendelkezést, amit a magyar nemzet idegen megszállókkal szemben is védelmezett, sőt, ha úgy hozta a sors, a legnagyobb hadseregekkel is volt bátorságunk szembeszállni, mint ahogy arra másik két nemzeti ünnepünk is emlékeztet. Szent István számára világos volt, hogy a magyarok jövője nem vethető alá semmilyen más földi hatalom érdekeinek. Ma sajnos sokak számára sem Európa keresztény identitása, sem a magyar érdek elsődlegessége nem magától értetődő, hogy a nemzeti érdek és a keresztény értékek már nem jelentenek megfelelő talapzatot az európai jövő számára. Ez viszont nem igaz, az a jövő nem európai, amelyet nem a kereszténység értékvilágát mérceként elfogadó nemzetek közössége jelenít meg.

Ezt követően Gutási Ákos plébános megszentelte és megszegte az új búzából készült kenyeret, a vendégek, elöljárók pedig megkoszorúzták a Szent István-szobrot.
A művelődési házban Halász György, az Órás Villa Polgári Egyesület elnöke üdvözölte a közönséget és mondta el beszédét, melyben hangsúlyozta, hogy kettős ünnep a mostani.
– Bartókot azért ünnepeljük, mert 116 évvel ezelőtt járt Horgoson és az Órás villánál gyűjtött be több magyar népdalt, melyek közöl a legismertebb a Kedves édesanyám, mért hoztál a világra...2006-ban ünnepeltünk mi is ott először és azóta minden évben, hogy ne merüljön feledésbe – mondta Halász György.
Kovács Gyólai Szofi és Bende Ágnes előadásában a Kedves édesanyám című népdal fel is csendült a művelődési házban, ahol a falu óvodásai és a Kisfülemüle leánykórus és a Cibere tánccsoport is fellépett, az ünnepet pedig az algyői Parlando Énekegyüttes koronázta meg péntek este Horgoson.