2024. április 20., szombat

Harmonikamuzsika és fiatal tehetségek a Tisza-parton

Az ifjú moholi harmonikás, Branislav Gruborović megtartotta első szólókoncertjét Moholon

A szerb, macedón, román és más balkáni népzenétől, főként a harmonikamuzsikától volt hangos szerda este Moholon a Tisza-part, ahol megtartotta első szólókoncertjét a helybeli Branislav Gruborović ifjú harmonikás, aki a topolyai Radovan Marić, a Vajdasági Rádió és Televízió népi zenekara koncertmesterének tanítványa. A koncerten a tizenöt éves moholi harmonikatehetség mellett fellépett még Radovan Marić, illetve a harmonikaművész másik két tanítványa, a szeghegyi (lovćenaci) Lazar Đurović, valamint Balog János, aki a magyarországi Dusnokrók érkezett Moholra. Bemutatkozott a koncerten továbbá Saša Vlanikolin adai harmonikás, a moholi Novak Radonić Művelődési Egyesület zenekarának vezetője, aki elsőként ismerte fel Branislav Gruborović tehetségét, majd első tanára lett és tanította harmonikázni. Emellett színpadra lépett Novak Radonić ME tánccsoportja, a moholi Sveti Sava Gornjo Karlovački egyházi kórus, valamint köszöntötte a jelenlevőket a helyi Mol u srcu civil szervezet vezetője is.

Az ifjú harmonikás, Branislav Gruborović elmondta, hogy az első szólókoncert jelenti számára a nagy kezdetet a zenei karrierje alakításában, miután a hosszú távú tervei között szerepel, hogy szeretne Szerbia legjobb öt harmonikaművésze közé bekerülni. 

– Ötéves korom óta harmonikázok. Már kiskoromtól vonzott a harmonika, amelyen nagyon tetszett a billentyűzet és a színes hangszer. A harmonikával, mint hangszerrel közelebbi kapcsolatba a néptánccsoporton keresztül kerültem, miután elkezdtem néptáncra járni. Először Saša Vlanikoláninnál tanultam harmonikázni, akitől nagyon sokat megtanultam a hangszerről és a harmonikamuzsikálásról, majd átkerültem tanulni Radovan Marićhoz. Emellett befejeztem az adai Bartók Béla Alapfokú Zeneiskolát. Főként népzenét játszok, kólókat Ljubiša Pavkovićtól és dalokat Šaban Šaulićtól. A kedvence zenészem Ljubiša Pavković, nagyon szeretem, mert hasonló stílusban harmonikázom, mint ő – magyarázta Branislav Gruborović. – Most tizenöt éves vagyok. A középiskolában szeretném befejezni a gépésztechnikusi szakot. Közben folytatnám a zenei tanulmányaimat Radovan Marićnál, valamint harmonikaórákat adnék, lakodalmakban és ünnepségeken muzsikálnék. A hosszú távú tervem, hogy szeretnék bekerülni Szerbia öt legjobb harmonikása közé, amire szerintem van esélyem. Radovan Marić a Vajdaság Rádió és Televízió népi zenekarának a tagja, illetve koncertmestere, aki Ljubiša Pavković harmonikaművésznél tanult. Mindazt a tudást, amit szerzett, igyekszik a tanítványainak, köztünk nekem továbbadni. Bízom benne, hogy van esélyem, hogy a jövőben az RTV vagy az RTS népi zenekara közül legalább egyiknek a tagjává váljak – nyilatkozta az ifjú moholi zenész.