2024. április 19., péntek

Hamarosan tanévkezdés

Érkeznek a magyar nyelvű tankönyvek is, a legtöbb kiadvány már beszerezhető

Az Oktatási Minisztérium nemrég véget vetett a találgatásoknak, és hivatalosan is bejelentette, hogy a tanév a tervezettnek megfelelően, a hagyományos tantermi jelenléti módon, szeptember elsején kezdődik. A dilemmára a járványügyi helyzet adott okot, Branko Ružić oktatási miniszter viszont úgy fogalmazott, hogy ennek nincs akadálya, az oktatással foglalkozó bizottság ugyanis megállapította, hogy eddig sem az iskola jelentette a legnagyobb veszélyt a vírus terjedését illetően, az iskola benépesítésével pedig nem várható a járványhelyzet súlyosbodása. Amennyiben valamelyik tanulónál tüneteket észlelnek, értesíteni kell a szülőket vagy a gondviselőket, ha pedig ez tanárnál fordul elő, köteles maszkot viselni, vagy betegszabadságot kivenni.

Nagy füzetkínálattal várják a könyvkereskedések az iskolásokat (Lukács Melinda felvételei)

Nagy füzetkínálattal várják a könyvkereskedések az iskolásokat (Lukács Melinda felvételei)

A tanévkezdés minden évben megviseli az iskolás gyerekek szüleit, az első nagy fejfájást pedig a tankönyvek beszerzése, azok ára jelenti. Arról, hogy mi a helyzet a magyar nyelvű tankönyvekkel, Hrvoje Ušumovićot, a szabadkai Danilo Kiš Városi Könyvesház igazgatóját kérdeztük:

– Némelyek már megérkeztek, valamelyekre még várunk, egyik-másik pedig még nyomtatás alatt van. Meghatározott tankönyvek ugyanis új kiadást kapnak, és ezeket újra nyomtatják. Továbbra is a legtöbb tankönyv a Tankönyvkiadó Intézettől, valamint a Klett Kiadótól jön. A szerb osztályok tankönyvei esetében több a kiadó, de a magyaroknál is egyre több, így ez is okozhat csúszásokat, nem mindegyik kiadótól érkeznek meg ugyanakkor. A tankönyvek nagy része meg is jelent, várjuk még a harmadikos magyar olvasókönyvet és gyakorlófüzetet, valamint a másodikos zenekönyvet. A felsősök esetében pedig a műszaki tankönyvet a hetedik és nyolcadik osztályosok részére, valamint a nyolcadikos informatikát. Ezek teljesen újak lesznek, ezért kell rájuk várni, de az értesüléseink szerint a hónap végére, szeptember elejére, ezek is megérkeznek. A szakok sokszínűsége miatt a középiskolások helyzete mindig is specifikus volt, ők leginkább az általános tantárgyak tankönyveire számíthatnak. Sok szülő már a múlt tanév vége felé megrendelte az új tankönyvcsomagokat, erre már áprilisban is nyílt lehetőségük, mások viszont ezt most teszik meg. Sőt, az észrevételeink szerint egyre többen augusztusra hagyják a rendelést, főleg azért is, mert addig megpróbálnak használt tankönyvekhez jutni, és végül a hiányzókat rendelik meg. Senki sem köteles a teljes csomagot igényelni, egyenként is megvásárolhatják a tankönyveket – hallottuk az igazgatótól, aki az igencsak borsosnak mondható árakra is kitért.

– Az elmúlt évekhez hasonlóan a szülőknek ezúttal is lehetőségük nyílik a részletfizetésre. Az alsósok tankönyvcsomagja 7-8 ezer dinárt tesz ki. A magyar tankönyvcsomag mindig valamivel drágább, mert hozzáadódik a szerb, mint környezetnyelv. Elsőben és másodikban még csak olvasókönyv van, harmadikban és negyedikben már gyakorlófüzet is, felsőben pedig három könyvük is lehet. A felsősök tankönyvcsomagja általában 15–16 ezer, de akár 19 ezer dinárt is kitehet. A nagy árkülönbség annak tudható be, hogy a felsősöknek több új tantárgyuk van, a magas árak pedig annak, hogy mint általában minden, a tankönyvek ára is felszökkent. Ami a házi olvasmányokat illeti, azt tapasztalom, hogy a helyzet stagnál, nem igazán nyomtatják ezeket, így ebben minden bizonnyal fontos szerep jut majd a könyvtáraknak. Ez a magyar könyveknél probléma, a szerbnél kielégítő az ellátás – tudtuk meg Hrvoje Ušumovićtól.

Érkeznek a magyar nyelvű tankönyvek

Érkeznek a magyar nyelvű tankönyvek

A másik nagy tételt mindenképpen a tanszerek jelentik. A könyvkereskedések már teli polcokkal várják a vásárlókat. A régi időkben az volt szomorú, hogy gyér volt a kínálat, most pedig talán épp ennek ellenkezője okoz fejtörést, és persze nagyok az árkülönbségek is. Talán soha nagyobb eltérés nem mutatkozott egy-egy árucikk esetében, mint mostanában. A tanulóknak általában számít az, hogy milyen az iskolatáskájuk. Választékból idén sincs hiány. Némelyek tetszetősek, mások egyszerűbbek vagy sportosabbak. Különböző lehet a nagyságuk, a vastagságuk és persze a minőségük is, ezért az áruk 1500 és 6000 dinár között mozog. Ami még számít, az a tolltartó, mert az is úgymond a kirakatban van, a tanulók kiteszik az iskolapadra. Ezek ára is változó, a teli tolltartóké általában 700-tól 1700 dinárig terjed, függ a vastagságtól is, hogy mennyi szintje, azaz emelte van, és mit tartalmaz. Az üresek kevesebbe kerülnek. Egy tetszetős tornazsákot sem lehet olcsón megúszni, ezek ára is 700 dinár körül van. A legváltozatosabb kínálat talán a füzeteknél tapasztalható, a kis formátumú irkák ára 15 dinártól 70 dinárig vagy annál tovább is terjed, a nagyfüzeteké pedig 40-től 150-ig, de akár 400 dinárba vagy annál többe is kerülhet. Az áruk függ attól, hogy milyen vastagok, puha vagy kemény fedelűek, de számíthat az is, hogy spirálfüzetről van-e szó. A rajzfelszerelés sem pénztárcakímélő, a vékony filcek 200 a vastagok 700 dinár körül vannak, a vízfestékek 150-tól akár ezer dinárig is, és a tempera ára is változó. Talán a legjobb a pedagógusoktól megtudakolni, hogy a tanszerek esetében mit ajánlanak, bizonyára nagyobb a tapasztalatuk és adhatnak tanácsot, hiszen előfordulhat, hogy jobban járunk, ha valamibe több pénzt fektetünk bele, mert jóval tartósabb, de az is, hogy nem. A könyvkereskedések mellett a nagy élelmiszerüzletek is egyre szélesebb tanszerkínálattal várják az iskolásokat és a szülőket, de egyes kínai boltok is.