2024. április 19., péntek

Nő a feszültség a zaporizzsjai atomerőműnél – VIDEÓ

Az ukrán katonai hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők „provokációra" készülhetnek az általuk ellenőrzött zaporizzsjai atomerőműnél. Az ukrán védelmi hírszerző ügynökség közölte: aggódik amiatt, hogy Oroszország pénteken incidenst tervez előidézni az erőműben. Értesülésük szerint az orosz Roszatom nukleáris energetikai vállalat munkatársai már el is hagyták a helyszínt. Korábban az oroszok is megfogalmaztak hasonló vádakat az ukránokkal szemben.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is arra figyelmeztetett, hogy az erőmű elfoglalása növelte „egy nukleáris baleset vagy incidens kockázatát", és azzal vádolta Moszkvát, hogy „meggondolatlanságot" követ el azzal, hogy a területet az ukrán erők elleni tüzérségi támadások indítására használja.

A világ vezetői a zaporizzsjai atomerőműnél „provokációra" készülő orosz erőktől tartva a terület sürgős biztosítására szólítottak fel.

Nem szabad köntörfalaznunk: ha megsérül Zaporizzsja, az maga lesz az öngyilkosság – jelentette ki az ENSZ főtitkára, aki a katonai erők és eszközök sürgős kivonását szorgalmazza.

António Guterres kijelentette, hogy komolyan aggódik az erőműnél kialakult helyzet miatt, és szerinte demilitarizálni kell az erőművet.

A létesítmény nem használható semmilyen katonai művelet részeként. Sürgős megállapodásra van szükség Zaporizzsja tisztán polgári infrastruktúrájának helyreállítása és a terület biztonságának garantálása érdekében

– szögezte le Guterres.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy megállapodott Guterresszel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelőszervezetével az erőmű ellenőrzésének kereteiről.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kifejezte aggodalmát a kialakult helyzettel kapcsolatban, egyúttal kijelentette, hogy „nem akarnak újabb Csernobilt".

Ezenkívül robbanásokról és tüzekről számolt be a katonai célpontok környékén a Guardian Ukrajna Oroszország által megszállt részein.

Két orosz falut evakuáltak, miután Belgorod tartományban, az ukrán határ közelében lévő lőszerraktárban tűz ütött ki. „Egy lőszerraktár gyulladt ki a határtól kevesebb mint 50 kilométerre fekvő Timonovo falu közelében” – közölte Vjacseszlav Gladkov tartományi kormányzó, hozzátéve, hogy nem érkezett jelentés áldozatokról.