2024. április 19., péntek

Vasárnapig várni kell a részletekre

Szerbia állítólag több kompromisszumos megoldást is javasolt Brüsszelben

A csütörtöki, eredménytelenül záruló és a részletek tekintetében javarészt hallgatás övezte brüsszeli párbeszéd aktuális körét követően a szerb fél annyit jelentett be, hogy Aleksandar Vučić köztársági elnök pénteken tájékoztatja a közvéleményt a tárgyalás részleteiről. Ugyanakkor PetarPetković, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az államelnök sajtótájékoztatóját vasárnap 13.30-ra napolták el. Azért született ilyen döntés, mert Aleksandar Vučić nem hajlandó belenyugodni abba, hogy csütörtökön nem sikerült megoldást találni az aktuális koszovói feszültségekre – emelte ki Petković, és hozzátette, hogy Szerbia elnöke vasárnap kora délutánig igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy mégis sikerüljön megfelelő válaszokat találni a nyitott kérdésekre, hiszen ez szavatolja a koszovói szerbek biztonságát.

Petković a folytatásban emlékeztetett arra, hogy szintén vasárnap a köztársasági elnök a koszovói szerbek politikai képviselőivel és intézményvezetőivel is találkozik, s ez ugyancsak meghatározó a majdani lépések vonatkozásában.

A brüsszeli tárgyalás rendkívül nehéz volt, ráadásul eredménytelenül zárult – hangsúlyozta Petković. Kiemelte, arra mindenféleképpen büszke, hogy a szerb fél minden lehetséges módon igyekezett hozzájárulni a béke és a stabilitás megőrzéséhez, nyitott volt a kompromisszumra, és igyekezett bölcsen válaszolni a nemzetközi közösség és az Albin Kurti állította kihívásokra. Belgrád számos megoldási javaslatot felkínált, s ezt a nemzetközi közösség képviselői is elismerték, ám Kurti ezek mindegyikét elutasította – derült ki.

– Szerbia kész volt elfogadni a 2011-ben aláírt, a mozgásszabadság témakörére vonatkozó megállapodás kitételeit, noha utóbbi dokumentum rendkívül kedvezőtlen számunkra. Egyebek mellett azért, mert nyíltan emlegeti a koszovói személyes okmányokat, valamint a koszovói, RKS jelzésű rendszámtáblákat, és korlátozza a státussemleges KS jelzésű rendszámtáblák alkalmazásának és kiadásának hatályát. Aleksandar Vučić egyik javaslata az volt, hogy a be- és kiutazási okmányt csak azoknak a szerbiai polgároknak állítsák ki, akiknek szerbiai személyi igazolványuk szerint az állandó lakcímük nem Koszovó területén van. Emlékeztetnék, hogy az említett megállapodás 3. szakaszának értelmében mindkét fél olyan rendszert alkalmazhat, amelyikben a személyi igazolványokhoz írásos be- és kilépési okmányokat csatolnak a másik fél azon lakosai számára, akik harmadik országba kívánnak átutazni. Ehhez képest Koszovó mindenki számára kiállítaná a be- és kiutazási okmányt, aki szerbiai személyes okmánnyal utazik, azoknak is, akik Koszovó területén élnek. Szerbia 2011 óta állít ki ilyen dokumentumot a koszovói okmányokkal utazó koszovói albánoknak. A koszovói szerbek végső utazási célja egyébként sem egy harmadik ország, hanem saját otthonuk, azaz nem utaznak át Koszovón. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a dokumentum 90 napig lenne hatályos, azt követően a koszovói szerbeknek ki kellene utazniuk Koszovóból, majd ismét beutazniuk, legalábbis akkor, ha a saját otthonukban szeretnének tartózkodni. Ebbe biztosan nem egyezünk bele. Ami a rendszámtáblák kérdését illeti, a mozgásszabadságról szóló 2011-es megállapodás 6. és 7. szakasza elismeri a RKS jelzést, a státussemleges, 1999 óta létező KS jelzésű táblák kiadásának hatályát pedig 2021 szeptemberéig meghosszabbítja. A megállapodás értelmében az említett határidő lejárta előtt a feleknek ismét tárgyalóasztalhoz kellett volna ülniük, hogy megbeszéljék a KS jelzésű táblák hatályának esetleges ismételt meghosszabbítását. Ehhez képest Pristina egy évvel a határidő lejárta előtt egyoldalúan döntést hozott a KS jelzésű rendszámtáblák kiadásának felfüggesztéséről. Addig a koszovói szerbek szabadon dönthettek, hogy a KS vagy a RKS jelzésű táblát igénylik. Mi azt javasoltuk, hogy a KM jelzésű táblákat KS jelzésű táblákra legyen kötelező lecserélni, ám Kurti ezt sem fogadta el. Mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy szeptember 1-jén ne lángoljon fel ismét a feszültség Észak-Koszovóban, másrészről Albin Kurti minden lehetséges eszközzel feszültséget próbál szítani – taglalta Petković.

Petković újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy elégedett a nemzetközi közösség a párbeszéd csütörtöki körében részt vevő képviselőinek a hozzáállásával, az volt a benyomása, hogy számukra jelenleg a béke megőrzése a legfontosabb, illetve a nyitott kérdések párbeszéddel való megoldása. A Koszovó-ügyi iroda igazgatója borúlátó annak vonatkozásában, hogy szeptember 1-jéig sikerül megoldást találni az aktuális problémákra, és mint kifejtette, Belgrád a maga részéről mindent megtesz ezért.

Aleksandar Vučić a brüsszeli tárgyalás után csupán egy rövid Instagram-videó keretében nyilatkozott. Ebben kifejtette, hogy rendkívül nehéz nap áll mögötte, illetve Szerbia minden polgára mögött. Sajnos nem állíthatja, hogy sikerrel járt a tárgyalás – emelte ki, abbéli reményének adván hangot, hogy esetleg mégis sikerül kompromisszumra jutni a következő néhány napban.