2024. április 25., csütörtök
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Elfogadták a költségvetés módosítását

A tartományi kormány szerdai ülésén elfogadta a tartományi képviselőház javaslatát Vajdaság Autonóm Tartomány 2022-es költségvetésének módosításáról. Az új költségvetés új 95,16 milliárd dinárt tesz ki, ami 5,96 milliárd dináros, 6,68 százalékos növekedést jelent. A költségvetés újraegyensúlyozása nagyrészt a jövedéki adóból származó bevételek növekedéséből – 5,37 milliárd dinárból – valósult meg. A költségvetés legnagyobb részét – 4,85 milliárd dinárt – folyamatban lévő beruházások befejezésére, illetve új projektekre fordítják.

Két vízgazdálkodási nagyberuházásra, amely által több mint 20 ezer hektáron létesítenek öntözőrendszereket, 1,13 milliárd dinárt különítettek el, valamint 143,4 millió dinárt kap hat önkormányzat – Óbecse, Topolya, Szabadka, Zenta, Újvidék és Inđija – ivóvízhálózat bővítésére.
A kamenicai intézetben található Kamenica 1 épület felújítására, az Onkológiai Intézet számára lineáris gyorsító beszerzésére, valamint a tartományi egészségügyi intézmények felszerelésére 1,3 milliárd dinárt fordítottak. 800 millió dinárt különítettek el Újvidék város területén lévő közutak karbantartására, valamint 170 millió dinárt a Sztapár–Szivác (Stapar-Sivac) helyi út rekonstrukciójára.

534 millió dinárt kap a Vajdasági Rádió és Televízió műszaki felszerelésekre, amely lehetővé teszi az alkalmazottak teljes átköltöztetését a régi épületből a mišeluki új székházba. A Szabadkai Népszínház építésének folytatására 274 millió dinárt irányoztak elő.
Bár eredetileg 450 millió dináros kölcsönfelvételt terveztek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) a vajdasági középületek energiahatékonyságát javító projektekre, idén erre nem kerül sor, még nem kötötték meg ugyanis a szerződést az EBRD-vel, miközben a tartományi költségvetés pénzügyi lehetőségei lehetővé teszik az energiahatékonysági projektek önerőből történő megvalósítását.

A költségvetési módosítás művelődési központok, általános és középiskolák beruházásainak támogatását is magában foglalja.