2024. április 24., szerda

Vasárnap kenyérszentelő és parasztolimpia Topolyán

Települések csapatai mérik össze erejüket, rátermettségüket

Augusztus 21-én, vasárnap tartják a Vajdasági Parasztolimpiát Topolyán. Ezúttal nem egyéni nevezéseket, hanem ötfős csapatok jelentkezését várják, melyek egy-egy települést képviselnek. Tomik Nimród, a rendezvény szervezője elmondta, hogy több mint tíz csapat benevezett már, nagy az érdeklődés a települések részéről. Pacsérról a jelek szerint két csapat is érkezik, de bácsfeketehegyiek, szenttamásiak, bácsföldváriak is beneveztek és sok más településről jelezték csapatuk érkezését.

Ezen a napon lesz az újkenyér ünnepe is, amikor hagyományosan sor kerül a topolyai kenyérszentelőre. A délelőtti órákban ez alkalommal is fiákeres felvonulással a vásártérről a Sarlós Boldogasszony- nagytemplomba viszik az új búzából sütött kenyeret. Korábban a délutáni órákban a gazdakör főzőversenyeket, játékos vetélkedőket szervezett, ebből nőtte ki magát a parasztolimpia. Az idei évben a változás, hogy eddig egyéniek voltak a játékok, most pedig öt fős csapatok nevezhetnek be. Lesz ezúttal is főzőverseny, az esti órákban Vojter Attila zenekara lép fel, azt követően pedig a parasztolimpia idei sztárvendége, a 3+2 zenekar. Idén is lesz majd tűzijáték is, a sötétedést követően.

A rendezvényhez kapcsolódóan az első kivételével minden évben egy-egy promóciós videó készült, amelynek célja, hogy az internet adta lehetőségeket kihasználva minél többen betekintést nyerjenek az olimpia hangulatába. A videókat a kezdetek óta – kis kihagyással – Vanyúr Ákos és az Art Nova stúdió tulajdonosa készítette. Az idei reklámfilmben ismét Dobosi Attila játssza a főszerepet, akit jellegzetes megjelenése tartósan alkalmassá tesz erre a feladatra. Dobosi korábban többször szerepelt a rendezvény plakátján, illetve felbukkant a versenyek helyszínén is. A filmmel kapcsolatban Vanyúr Ákos elmondta, hogy a videó készítésekor visszatértek a gyökerekhez. Ismét a Tomik-tanya volt a forgatás elsődleges helyszíne, a főszerepet pedig ismét Dobos Attila vállalta el, annak ellenére, hogy a casting során egy cica is nagyon rámenősen szeretett volna bekerülni a szereplők közé, ami végül sikerült is neki. A forgatókönyvíró azonban csak mellékszerepet osztott ki a cicának, meg néhány finom falatot is. Számos olyan motívum fedezhető fel a kisfilmben, mely aktuális társadalmi-politikai történésekkel mutathat párhuzamot, de az alkotók a nézőkre bízzák a „mélyebb” értelmezést. A forgatás több mint három napon át tartott. Sokan a „végterméket” megtekintve megkérdőjelezik azonban, hogy a filmben látható módon Dobosi valóban az állán egy vasvilla segítségével meg tud-e tartani egy szalmabálát. A szervezők azt ígérik, hogy magán a rendezvényen ez is ki fog majd derülni. Azt is elképedve nézték, hogy a kisfiam főszereplője a fekvőtámaszokat addig fokozta, hogy végül teljesen a kéz segítsége nélkül tudta azt megcsinálni. Az agráriumban tevékenykedőknek sok esetben ma már ilyen képességekre van szükségük ahhoz, hogy túléljék a mostani aszályt. Hogy lehet-e kéz nélkül is fekvőtámaszt csinálni, illetve, hogy ki nyeri idén a parasztolimpiát, az is kiderül majd vasárnap délután a topolyai vásártéren.