2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Hőtükör

A -tükör utótagú szóösszetételek csoportjának egyik újabb tagja a hőtükör főnév. Hővisszaverő anyagból készült fóliáról van szó, amely a fűtőtest hatékonyságát van hivatva növelni. A radiátor minden irányba nagyjából azonos mértékben adja le a hőt. A fal felé néző része nemcsak a szobát melegíti, hanem a falat és a kinti levegőt is. Így elvész a falra sugárzott hő, a falon keresztül gyakorlatilag a szabadba távozik. Ez a probléma megoldható úgy, hogy habszivacsra kasírozott alumíniumfóliát, azaz hőtükröt teszünk a radiátor mögé, így a radiátor mögül a szobába verődik vissza a hő. A hőtükröknek a radiátor mögé való felerősítésével akár 8-15%-os hőmegtakarítást érhetünk el. Felerősítésük utólag is megoldható. Alkalmazásukkal egyenletesebb lesz a hőeloszlás. A meleg víz hosszabb ideig forró marad a fűtőtestekben, és a kazánba visszatérő víz hőmérséklete is nagyobb lesz.

A hőtükörtől kissé eltérő kialakítású, de nagyon hatásos hővisszaverő tulajdonságú a vékony alumíniumlemezből készült és fűrészfogas energiamegtakarító radiátor panel. A felületükön fűrészfogas kialakítású panelek egyenletesebb hőeloszlást biztosítanak a helyiségben, és a lapok mögött elszigetelik a radiátort a faltól. A vékony, visszatükröződő fűrészfogas felületek nemcsak a meleg levegő áramlását befolyásolják előnyösen, hanem az infravörös sugarakat is visszaverik a radiátorra. Ezáltal jelentősen javítják a hő eloszlását, és csökkentik a helyiség felmelegítéséhez szükséges időt.

A -tükör utótagú szóösszetételek általában különleges tükörféléket neveznek meg: falitükör (falra akasztott, szerelt vagy falba beépített nagyobb méretű tükör), toalett-tükör (toalett-asztalra szerelt, függőleges helyzetű tükör), gömbtükör (gömbsüveg alakú tükör), torztükör (ferdítve, torzítva tükröző görbe felületű tükör – vidámparkban). Az orvoslásban használatos a fültükör (tölcséresen kiszélesedő kis fémcső, mely parányi lámpa és egy vetítőtükör segítségével lehetővé teszi a dobhártya és a dobüreg megvizsgálását), a gégetükör (a garat mélyére bocsátható csőszerű, tükrös szerkezet, amellyel közvetlenül vizsgálható a villanyfénnyel megvilágított gége, légcső vagy a nyelőcső), a szemtükör (középen átlyukasztott kis homorú tükörből álló orvosi műszer, amellyel a róla visszaverődő fény révén a szem belsejét vizsgálják) stb. Olykor átvitt értelmet kap a tükör: a szedéstükör a kiszedett szöveg tördelésének mértékét jelöli a nyomdászatban, a választékos víztükör szó pedig álló vagy igen lassan folyó víznek sima felszínét jelöli.