2024. március 29., péntek

Nem isznak eleget a japánok

A japán kormány szerint a polgárok nem isznak eleget, ezért egy országos pályázatot írtak ki, amelynek segítségével ötleteket gyűjtenek ahhoz, miként lehetne az embereket italfogyasztásra serkenteni. A fiatalok alkoholfogyasztásának csökkenése az adóbevételek csökkenéséhez vezetett, írja a Szerbiai RTV.

Sake Viva a neve a Nemzeti Adóügynökség (NTA) kampányának, amely arra kéri a 20 és 39 év közötti polgárokat, hogy tegyenek javaslatokat az alkoholos ital népszerűségének felélesztésére, amely csökkent a fiatalok körében a koronavírus-járvány miatt. A szeptember 9-éig tartó pályázaton „új termékek és dizájnok", valamint az otthoni alkoholfogyasztás népszerűsítésének a módjai szerepelnek.

Az NTA szerint az alkoholfogyasztás Japánban az 1995-ös évi átlagos 100 liter/főről 2020-ra 75 literre esett vissza. Az alkoholeladások csökkenése kihatott a japán költségvetésre, és költségvetési hiányhoz is vezetett.

Az alkoholadók 2020-ban Japán adóbevételének 1,7 százalékát, 2011-ben három százalékát, 1980-ban pedig öt százalékát tették ki.