2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS

Tanévkezdés szeptember 1-jén

Minden oktatási intézményben a jelenléti oktatást szervezik meg

A járványhelyzet az oktatási intézményekben való figyelemmel kísérésével megbízott munkacsoport ülése után Branko Ružić ügyvezető oktatási miniszter közleményben erősítette meg, hogy a 2022/23-as tanév a tervek szerint szeptember 1-jén megkezdődik. A járványhelyzet elemzését követően a munkacsoport arra a megállapításra jutott, hogy nem lenne indokolt a későbbi tanévkezdés. A közleményben ugyancsak rámutattak arra, hogy a jelenléti oktatást szervezik meg. Mivel már korábban is bebizonyosodott, hogy amennyiben alkalmazzák a megfelelő intézkedéseket, az iskolák nem hozhatók összefüggésbe a vírus fokozott terjedésével, és megállapították, hogy a jelenléti oktatás nem fogja kedvezőtlenül befolyásolni a járványhelyzetet – mondta a közlemény értelmében Ružić.

– Amennyiben valamelyik diáknál a koronavírus-fertőzés tünetei jelentkeznek az iskolában való tartózkodása idején, az iskola tájékoztatja a szülőket, és amíg a szülők nem érkeznek meg, a diákot elkülönítik a többiektől. A diáknak ettől a pillanattól kezdve az iskola épületének elhagyásáig viselnie kell a védőmaszkot. Amennyiben az oktatási intézmény alkalmazottjainak valamelyikénél alakulnak ki a tünetek, az érintettnek azonnal fel kell tennie a védőmaszkot, és kell elhagynia az iskolát. A munkacsoport azt javasolja, hogy az iskolákban alkalmazzák az egyébként is javasolt védőintézkedéseket. A védőmaszk viselését különösen azoknak javasolják, akik valami miatt különösen veszélyeztetettek. A Batut Közegészségügyi Intézet felülvizsgálta az iskolák vonatkozásában hatályos védőintézkedéseket, az intézet javaslatát a minisztérium eljuttatja az iskolaigazgatóságoknak – taglalta Ružić.

A közleményből az is kiderül, hogy a minisztérium engedélyezi az osztálykirándulásokat, azzal, hogy mielőtt sor kerülne egy-egy utazásra, az iskolák a szülőkkel együttműködve kötelesek megállapítani, hogy a gyerekeknél hét nappal korábban nem jelentkeztek a Covid–19 tünetei, de nem is bizonyították a fertőzés tényét, és a családban sem volt megbetegedés. Amennyibe arra szükség lesz, a munkacsoport az intézkedések módosítását javasolja – teszik hozzá.