2024. április 20., szombat

A magyar külügy bekérette az észt nagykövetet

Elfogadhatatlan, Magyarországot bíráló észt politikusi nyilatkozatok miatt bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Észtország budapesti nagykövetét – közölte a KKM kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden a közösségi oldalán.

Menczer Tamás a bejegyzésben feltöltött videóban azt mondta: az észt nagykövetet tájékoztatta a háborúval kapcsolatos magyar álláspontról, és elfogadhatatlannak nevezte a Magyarországot és a magyar kormányt alaptalanul, hazug módon bíráló nyilatkozatokat.

Hangsúlyozta: a háborúval kapcsolatos magyar álláspont középpontjában a béke van. „Mi a béke pártján állunk” – mondta, hozzátéve: a béke az egyetlen megoldás a fizikai fenyegetettségre, a gazdasági kihívásokra, a gazdasági és energiaválság megoldására is.

Menczer Tamás arról is tájékoztatta az észt nagykövetet, hogy Magyarország jelenleg történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre Ukrajnával kapcsolatban.

Ismertette: már mintegy egymillió menekültet fogadott be Magyarország, közülük azoknak, akik itt maradnak, segít munkát találni, a gyerekeket beiskolázni. A magyar kormány kész egy kórházat és egy iskolát újjáépíteni Ukrajnában, és folyamatosan humanitárius segélyeket szállít az országba – emelte ki.

Magyarország Ukrajna mellett áll, támogatja Ukrajna területi szuverenitását és integritását – erősítette meg Menczer Tamás.

Hozzátette: furcsának tartja a bírálatot egy olyan ország politikusaitól, amelynek légterét magyar katonák és magyar repülőgépek is védik, hiszen Magyarország már sokadik alkalommal vesz részt Észtország légterének védelmében.

Menczer Tamás (Fotó: MTI)

Menczer Tamás (Fotó: MTI)

Jelenleg négy Gripen repülőgéppel és ötven katonával teljesít szolgálatot a Magyar Honvédség, tehát magyar katonák dolgoznak Észtország biztonságáért – jelezte. Menczer Tamás kijelentette: nem alaptalan és hazug bírálatokat várunk cserébe.