2024. április 16., kedd

Szabadon vallj kisebbségi hovatartozásodról!

A fenti jelmondattal indul a népszámlálással kapcsolatos kampány Szerbiában

Az október folyamán esedékes népszámlálás kapcsán (szerdán és csütörtökön) megtartott ismeretterjesztő műhelymunka célja az volt, hogy a megszerzett tudást a workshop résztvevői átadják más tagoknak, a nemzeti tanácsok vezetőségi tagjainak, a nemzeti kisebbségek jogainak megőrzésével és védelmével foglalkozó egyesületek tagjainak, valamint a nemzetiséghez tartozók minél szélesebb körének – foglalta össze a kétnapos műhelymunka küldetését az Emberikisebbségi jogi és társadalmi párbeszéd minisztériuma.

A kiadott közleményben rámutattak arra, hogy a Mi mindannyian, együtt alkotjuk Szerbiát és a Szabadon vallj kisebbségi hovatartozásodról! jelmondatokkal kívánják nyomatékosítani az idei népszámlálás jelentőségét, és ezért is szervezték meg a Köztársasági Statisztikai Hivatallal együtt és 23 nemzeti kisebbségi tanács bevonásával a tegnap zárult találkozót. Mint fogalmaznak, a megkezdett közös kampánnyal szeretnék meggyőzni a nemzeti kisebbséghez tartozókat, hogy bátran vállalják hovatartozásukat, illetve rámutatnának arra, hogy a megosztott adatok védve maradnak, miközben az ország kisebbségi politikájának további fejlesztése és tervezése a népszámlálás eredményétől függ.

Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogi miniszter a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban teljes körű kampányt indítanak, nyomtatott szórólapokon, posztereken és a médián keresztül igyekeznek tájékoztatást nyújtani a polgároknak a népszámlálásról, természetesen a nemzeti kisebbségek nyelvén is.

A közleményben rámutatnak, hogy az ismeretterjesztő műhelyek megszervezését a Jogállamiság megerősítésének támogatása Szerbiában című projektum keretében a nemzeti kisebbségek helyzetének javítását célzó tevékenységeket az EU és a német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) finanszírozta, a Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet (GIZ) irányításával. A projektum egyik célja, hogy felhívja a nemzeti kisebbségek tagjainak figyelmét a közelgő népszámláláson való részvételnek a fontosságára.

Az egyenlő esélyek képezik az Európai Unió magját. Az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkelye kimondja, hogy az EU az emberi méltóság tiszteletben tartásának, a szabadságnak, a demokráciának, az egyenlőségnek, a jogállamiságnak és az emberi jogok tiszteletben tartásának az alapvető értékein alapul, beleértve a nemzeti kisebbségek jogait is – emlékeztet Daniela Funke, a GIZ igazgatónője, és rámutat arra, hogy éppen az ismeretterjesztő műhelymunkákon kívánják felhívni a figyelmet arra, milyen fontos a nemzeti kisebbségek részvétele is a népszámlálásban.