2024. április 25., csütörtök

Belgrádban gyógykezelik a két fiút

A Bulgáriában történt buszbaleset legsúlyosabb sérültjeit is hazahozták

Tegnap megérkezett Belgrádba az a két fiú is, akiket Szófiában, a Pirogov kórházban kezeltek. Bulgáriából a Belügyminisztérium helikoptereivel szállították őket a Nikola Tesla Repülőtérre, ahol egy egészségügyi szállítóautó várt rájuk, hogy a Tiršova Gyermekgyógyászati Klinikára szállítsa őket további kezelésre – közölte a szerb média.

Nikola Todorovićot és Ilija Četniket az egészségügyi csapat mellett személyesen Siniša Dučić, a gyermekgyógyászati klinika igazgatója fogadta a repülőtéren – közölték a Tanjug hírügynökséggel az egészségügyi minisztériumban. Nikolát Belgrádban az édesapja és az édesanyja, Iliját pedig az édesanyja és a nagynénje várta.

A 10 és 11 éves fiúk vasárnap sérültek meg súlyosan, amikor Neszebár térségből a néptáncfesztiválról Szerbia felé tartó busz Nova és Sztara Zagora között felborult az autópályán. Összesen 12 személy sérült meg: 8 gyermek és 4 felnőtt. Az egyik férfi alsó lábszárát amputálni kellett. A két fiút, akik súlyosan megsérültek, Szófiába szállították gyógykezelésre, ahol több műtéten is átestek.

A buszban utazó gyerekek többsége nem, vagy csak könnyebb sérüléseket szenvedett, hazaszállításukat Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter hétfői koordinálásának köszönhetően még aznap megszervezték.

A Belügyminisztérium az augusztus 14-én történt buszbaleset után ellenőrzést végzett a szerbiai busz tulajdonosa és bérlője esetében. A Bulgáriában felborult autóbusz tulajdonosának ellenőrzése során a rendőrség 99, az utasszállítási engedéllyel rendelkező bérlőjénél pedig négy szabálysértést állapított meg. A jármű tulajdonosát összesen 3 millió 510 ezer dináros pénzbírsággal terheli, de szabálysértési eljárást is índít ellene, a busz bérlőjének pedig összesen 420 ezer dináros bírságot rótt ki, és ellene is szabálysértési eljárás indul – áll a Belügyminisztérium közleményében.

A busz sorfőrjének felelőssége kapcsán a bolgár hatóságok még folytatják a vizsgálatot.