2024. április 25., csütörtök

Folytatódnak a kétoldalú egyeztetések

Brüsszelben véget ért Aleksandar Vučić szerb államfő és Albin Kurti koszovói miniszterelnök közti találkozó első fordulója, amelyen Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Miroslav Lajčak, az EU a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért és más, a nyugat-balkáni régiót érintő kérdésekért felelős különleges képviselője közvetített a felek között – jelentette a Szabad Európa Rádió.

Sajtóhírek szerint külön kétoldalú egyeztetések következnek Szerbia és Koszovó vezetői, valamint az európai képviselők közt, majd a nap későbbi szakaszában ismét találkoznak.

A tárgyalások színhelyére Gabriel Escobar, az USA nyugat-balkáni különmegbízottja is megérkezett. A találkozó előtt Vučić és Kurti külön találkoztak Borrellel és Lajčakkal is.

– A nemrégiben Észak-Koszovóban tapasztalt feszültségek még egyszer rámutattak arra, hogy eljött a helyzet teljes normalizálódásának ideje. Elvárom, hogy mindkét vezető nyílt legyen, hogy megtalálhassuk a közös nevezőt – tette közzé Borrell Twitter-bejegyzésében.