2024. március 29., péntek

Folytatódik a párbeszéd Belgrád és Pristina között

Több mint egy év után ma Brüsszelben tartják a legmagasabb szintű párbeszédet Belgrád és Pristina között – számol be a Szerbiai Rádió és Televízió.

Aleksandar Vučić szerb államfő először Josep Borrellal, az európai diplomácia vezetőjével és Miroslav Lajčákkal, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával találkozik, majd a tervek szerint Albin Kurti koszovói kormányfővel egyeztet.

Figyelembe véve az előző napokban elhangzott kijelentéseket, Belgrád és Pristina álláspontja erősen ellentétes lesz. Vučić elmondta, hogy elsősorban a béke és stabilitás megőrzése, valamint a nemzetközi jogi normák – az 1244-es határozattól a brüsszeli megállapodásig – tiszteletben tartása miatt érkezik Brüsszelbe. A szerb községek közösségének megalakulása a fő téma Belgrád számára, tekintve, hogy Pristina több mint kilenc év után sem tett eleget ennek a kötelezettségének. A pristinai oldal álláspontja Belgrád és Pristina kölcsönös elismerése. Kurti közölte, hogy nem érdeklik sem a rendszámok, sem a személyi igazolványok, ezt a döntést szeptemberre halasztotta, de ragaszkodik a kölcsönös elismerésről való beszélgetéshez.

Az EU ezzel szemben azt állítja, hogy nem megoldásokat akar erőltetni, hanem a feszültséget enyhíteni, és a cél az, hogy a párbeszéd által kompromisszumos megoldást lehessen találni.