2024. április 25., csütörtök

Indul a negyedik csoport Szlovákiába

A kragujevaci Fiat dolgozóinak negyedik csoportja augusztus 21-én indul a nagyszombati (Trnava) autógyárba, hogy ott álljon munkába. Három csoport már kiutazott a szlovákiai üzembe – nyilatkozták a Beta hírügynökségnek az FCA Önálló Szakszervezetének illetékesei. Mint ismeretes, a munkások három hónapot töltenek külföldön, egy hónapot pedig itthon, s ez így menne két évig.

A szerb kormánnyal kötött megállapodás szerint a Stellantis – az FCA és PSA 2021-ben létrejött konglomerátuma – 2024-ben indítja el a kragujevaci autógyárban az elektromos Fiat Panda gyártását.

Saša Đorđević, a szakszervezet elnöke elmondta, hogy még nem tudják pontosan, hány dolgozó döntött a szlovákiai munkavállalás mellett, amíg áttérnek az elektromos járművek gyártására. Rámutatott arra, hogy a szakszervezet még nem rendelkezik hivatalos adatokkal azon munkások számát illetően, akik technológiai fölöslegnek számítanak.

Annyi bizonyos, hogy az FCA döntése alapján a 2016 munkásból körülbelül 500 a kragujevaci autógyárban marad. A szakszervezetben közölték azt is, hogy augusztus 22-éig meghosszabbították a dolgozók éves szabadságát. Eddig úgy volt, hogy augusztus 17-én kell visszatérniük.

Đorđević elmondta, hogy várja a tárgyalásokat a vállalat munkaadóival, hogy megbeszéljék azoknak a dolgozóknak a helyzetét, akik Szerbiában maradtak. Arra számít, hogy biztosan alkalmazzák őket, és teljes fizetést kapnak. Szavai szerint az üzemben jelenleg szünetel a termelés, de a dolgozók részt vehetnek az előkészítési és a rendezési munkálatokban.