2024. március 28., csütörtök

Irodaház épül a Munkás utcában

A Munkás utcában a valamikori Albus gyár körüli része nagyon sokáig, évtizedekig rendezetlen volt, az udvarában elburjánzott a kóró, a patkányoknak, egereknek kiváló telephelyként szolgált. Esőzések után a pincerészben milliószámra keltek ki a szúnyoglárvák.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A szappangyár romépületét tavalyelőtt tavasszal, a kijárási tilalom idején  lebontották, a telek azóta üresen áll. Időnként észlelhető volt némi aktivitás, talajmintát vettek, mérnökök mértek ezt-azt, de komolyabb munkálatoknak nyoma sem volt… mostanáig. A múlt hét végén megjelentek a nehéz munkagépek a telken, úgy tűnik, beindult a munka. Az önkormányzat korábban versenypályázatot írt ki a 6495 négyzetméteres telek eladására, erre csak a 3Lateral vállalat jelentkezett, így ez a cég nyerte el egy többemeletes épület építési jogát. A városi kasszába állítólag 933.039.225 dinárt fizettek be a telekért.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az egykori Albus gyár helyén a belügyminisztérium dolgozóinak is építenek egy épületkomplexumot, irodahelyiségeket is kialakítanak majd. Ez az új épületegyüttes már  többé-kevésbé elkészült, a betonelemek a helyükre kerültek, de a rendőrök beköltöztetéséig még nagyon sok idő el fog múlni. Miután ez megtörténik, az újvidéki rendőrség alkalmazottjai a mostaninál sokkal jobb körülmények között dolgozhatnak majd. A valamikori gyártelekre vonatkozó építkezési projekt szerint három- négy-, vagy hétemeletes épületek épülhetnek itt, de egyes objektumok egyes részei akár 10 emeletesek is lehetnek. A Munkás utcában most elhelyezett táblára nyomtatott látványtervből arra következtethetünk, hogy az új irodaház nagyjából 4 emeletes lesz, és egy korábbi adat szerint nagyjából 20 millió euróba fog kerülni. Állítólag három hónap leforgása alatt megépül.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az építkezési terület körül megvigyázták a fák többségét. A Munkás utca jelenleg Újvidék talán „legdrágább” utcája, azaz a lakások négyzetméterének átlagos ára itt a legmagasabb. Miloš Vučević polgármester korábban úgy értékelt, hogy a Munkás utca átépítésével „városunk új életet, új energiát kap, és mindinkább a jövő városának lehet majd nevezni Újvidéket”.