2024. március 28., csütörtök

Fontosak az adományok

Új kötetekkel bővült az óbecsei Népkönyvtár állománya

A belgrádi brit nagykövetség támogatásának köszönhetően mintegy ötszáz új szerb és angol nyelvű kötettel gazdagodott az óbecsei Népkönyvtár állománya. A nagykövetség három éve rendszeresen támogatja a szerbiai intézményeket azzal a céllal, hogy hozzájáruljon az írott szó és az olvasás fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez. Az új kötetek, amelyek között vannak szépirodalmi és történelmi, valamint gyermekkönyvek is, az óbecsei Népkönyvtár bácsföldvári, péterrévei és radičevići fiókkönyvtáraiba kerülnek majd.

– A polgárok és szervezetek adományai mindig is óriási jelentőségűek voltak könyvtárunk állományának bővítése szempontjából. A belgrádi brit nagykövetség adománya megduplázta az angol nyelvű könyvállományunkat, hiszen a legutóbbi jelentősebb támogatást mintegy 15 évvel ezelőtt kaptuk egy helyi polgártól. Az adataink alapján eddig évente 5-6 angol nyelvű könyvet szereztünk be. Az angol nyelvű kötetek nagyon fontosak a szerb és a magyar nyelvű kötetek mellett – közölte Marijana Đaković, az óbecsei Népkönyvtár könyvtári tevékenységének fejlesztésével és népszerűsítésével foglalkozó osztály munkatársa.

Az óbecsei Népkönyvtár állománya egyébként mintegy 1300 angol nyelvű könyvet tartalmaz. A legnagyobb számban jelen levő szerb és magyar nyelvű alkotások mellett német, francia, orosz és latin nyelvű kiadvány is megtalálható.

Az intézmény augusztus 31-éig nyári munkaidő szerint tart nyitva: hétfőn 12 és 19 óra között, keddtől péntekig pedig 7:30 és 14 óra között várja olvasóit. Szeptember elsejétől kezdve ismét minden munkanap reggel fél nyolc és este hét óra között tart nyitva. Az éves tagsági díj a gyerekek, a középiskolások és a nyugdíjasok számára 400 dinár, a 18 és 30 év közötti fiataloknak 300 dinárt, a felnőtteknek pedig 500 dinárt kell fizetniük. Családi beiratkozás esetén az éves tagsági díj 800 dinár.