2022. szeptember 26., hétfő

Nyugat-nílusi vírussal fertőzött szúnyogok Nádalján

A Tartományi Közegészségügyi Intézet legfrisebb adatai szerint a Szenttamáshoz tartozó Nádalja településen egy személynél laboratóriumi vizsgállattal kimutatták a nyugat-nílusi vírus jelenlétét.

A nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel átvihető vírusos megbetegedés, mely nagymértékben elterjedt Afrikában, Európa déli részein, Közép-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban. A vírust a szúnyogok terjesztik madarakról emberre. A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben ezek a szúnyogok nappal aktívak, közölte a szenttamási Egészségügyi Tanács.

Az önkormányzat folyamatos és szervezett szúnyogpermetezést, rovartalanítást végez az idei évre elfogadott program szerint. A községi Egészségügyi Tanács kéri a polgárokat, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a szúnyogcsípés megelőzésére. Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a nyugat-nílusi vírus okozta betegség megelőzésének.

Tekitettel arra, hogy oltóanyag nem áll rendelkezésre, a legfontosabb a szúnyogcsípés elkerülése. Csökkenteni kell a szúnyogtenyészhelyek számát, szúnyoghálót, szúnyogriasztót kell alkalmazni. Mivel a szúnyogok szürkületben, hajnalban támadnak, ilyenkor érdemes hosszú ruhát hordani, olvasható a közleményben.