2024. április 18., csütörtök
CÍMLAPTÖRTÉNET

Krausz Gábor, a konyha rocksztárja

Hogyan lesz valakiből konyhafőnök és ismert éttermek keresett séfe?

A júliusban megrendezett Nyárhangoló fesztivál keretében Krausz Gábor, a vagány és rusztikus stílusáról ismert híres magyarországi séf is bemutatkozott a vajdaságiaknak. Legelső pillantásra Gábort meglátva – a kemény és szigorú megjelenése alapján – azt hihetnénk, hogy ugyanilyen az életben és a konyhában is, de hamar kiderült, hogy a vagány külső egy igazán közvetlen és rokonszenves embert takar. Az egy óra hosszas beszélgetés alatt a séf mindvégig kendőzetlen őszinteséggel válaszolt a moderátor kérdéseire, és nemcsak a kalandos, fordulatos életéről és pályafutásáról hallhattunk, de a Családom és egyéb receptfajták című, receptekkel gazdagon teletűzdelt életrajzi könyvét is elhozta és bemutatta, melyben a vidám történetek, magyaros és más országok ízvilágát felidéző receptek és ínycsiklandó ételfotók mellett a kötet lapjain sosem látott képeket láthatunk a szerzőről és családjáról is.

Gábort a TV2 gasztro-tehetségkutatójában, a Séfek Séfe című műsor egyik zsűritagjaként ismerhette meg a publikum 2017 őszén. A konyha rocksztárjaként aposztrofált séf akkor már 12 éve dolgozott szakácsként. A majdnem egy évtizednyi Londonban töltött időszaka alatt Michelin-csillagos kiválóságoktól tanulta a szakmát, és nagyon sokféle tapasztalatot szerzett. Hazautazva pedig több igen neves budapesti étteremben is dolgozott. Tóth Gabit, Magyarország egyik, ha nem a leghíresebb énekesnőjét 2019-ben vette feleségül, és ugyanabban az évben megszületett első gyermekük is, Hannaróza.

Krausz Gábor már 17 éve dolgozik szakácsként, és bár zárkózottnak tartja magát, a konyhában igazán meg tud nyílni, s kreativitását a főzésben éli ki. A mai napig elfogadja a pozitív jellegű kritikát, ugyanis meggyőződése, hogy ezek építenek és visznek minket előre. A külföldön is ismertté vált szakács önéletrajzi könyvében nemcsak a kedvenc receptjeit, az ételek elkészítésének trükkjeit és leírását osztja meg az olvasókkal, hanem egyebek mellett kiderül az is, hogy hogyan lesz valakiből konyhafőnök, ismert éttermek keresett séfe, aztán a Séfek Séfe csapatkapitánya, illetve hogy hogyan lehet kimászni a legmélyebb gödörből, a függőség poklából. Mindemellett a szerző eddig sosem hallott történeteket is mesél arról a sokszor göröngyös útról, ami a sikerhez vezetett, és teljes nyíltsággal ír arról az időszakról is, amikor kapcsolatba került a drogokkal.

Mégis hogy lehet valakiből jó szakács?

– Ez nem olyan bonyolult szakma, mint ahogy azt sokan gondolják. Az én hitvallásom: a tapasztalat. Minél több jót kóstol az ember, annál kifinomultabb lesz az ízlése. Nyilván nagyon sokat kell utánaolvasni, de ez egy tanulható szakma, és minél többet tapasztalsz, annál jobb vagy.

Volt egy olyan kijelentésed, hogy minőségi alapanyagokból lehet minőségi ételt készíteni. Mi van azokkal az emberekkel, akik nem engedhetik meg maguknak a minőségi alapanyagokat?

– Kérdés, hogy mi számít minőségnek, és mi számít annak, hogy min spórolunk. Én már gyerekként is figyeltem arra, hogy inkább csak egy szendvicset ettem, de mondjuk abban minőségi sonka volt. Persze nyilván nem mindig engedhetünk meg mindent magunknak, de próbáljunk meg egy picit arra figyelni, hogy mit vásárolunk, és hogy az honnan jön. Nem biztos, hogy a jobb alapanyag drágább. Ez egy sztereotípia, és ez nem mindig van így. Egyszerűen csak figyelni kell arra, hogy ne sajnáljuk az időt elolvasni a csomagoláson, hogy mi van benne. Sokszor a tömegtermékek egyébként nem biztos, hogy olcsóbbak. De persze megértem, hogy nem mindenki teheti meg, hogy a drágább terméket vásárolja. Ilyenkor inkább arra koncentráljunk, hogy amit veszünk, azt lehetőleg a legjobb tudásunk szerint, a legjobb technikákkal készítsük el, és akkor működhet.

Mit szeretsz a magyar konyhában, és mi a kedvenc ételed?

– A lecsó. Nyilván azért szeretjük a magyar konyhát, mert ezen nőttünk fel, és mert nagyon változatos és színes. Mindig lehet rajta egy picit javítani. Ezenkívül a kedvenceim között szerepel az izraeli, a közel-keleti és az olasz konyha is.

Hogyha elmész egy étterembe, mennyire vagy kritikus?

– Egyáltalán nem vagyok kritikus. Én amikor étterembe megyek, ugyanúgy vendég vagyok. Természetesen van róla véleményem, de ha nem kérik ki, akkor nem mondom el. Ha pedig megkérdezik, akkor szívesen kiemelem a jót és a rosszat is.

Hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet a nyilvános szereplésekkel?

– Gabi is olyan szakmában van, amiben nincs rendszer. Tehát amikor van munka, akkor arra koncentrálunk. Ezt ő is elfogadja, mert ugyanebben van. Amióta viszont szülők lettünk, egy kicsit jobban kell logisztikázni. A Covid alatt sokat voltunk együtt otthon, és ebből kifolyólag nagyon jó kis szövetség alakult ki hármunk között. Ezt nem is cserélném el semmire.

Voltál-e már Vajdaságban?

– Ez az első alkalom, hogy Vajdaságban járok. A Palicsi-tó első látásra lenyűgözött és ámulatba ejtett. Amikor elutazunk valahova dolgozni, akkor sajnos nincs időnk turistáskodni, de olyankor mindig felmérjük a terepet, hogy hova érdemes visszajönni.

Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik hasonló pályára szeretnének lépni, mint te?

– Azt, hogy gondolják át kétszer. Nagyon sok lemondással jár, rengeteg mindenre azonban megtanít. Igaz, hogy nem egy családbarát szakma, sok mindenről le kell mondani, de hogyha az ember kitartó és alázatos, akkor még tévésztár is lehet.