2024. április 19., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Szent István napjától a XXI. századi építkezési technológiáig

Augusztus 20-a, az államalapítás, illetve Szent István napja Magyarország legnagyobb nemzeti ünnepe. Az államalapító királyról országszerte különböző rendezvényeken emlékeznek meg, amelyek közül a https://www.programturizmus.hu/kategoria-augusztus-20 oldalon választhatunk a legexkluzívabbaktól kezdve a leginkább pénztárcabarátig.

***

Kevesen tudják, hogy a világ gyémántkitermelésének jó részét az úgynevezett barna gyémántok adják, amelyek sokáig jóval kevesebbet értek a klasszikus gyémántoknál és főleg ipari célokra használták fel őket. Az 1980-as években azonban változás történt a marketingstratégia terén, aminek köszönhetően a barna gyémántok is népszerű drágakövekké váltak. A változás főleg az ellátásnak volt köszönhető: az ausztrál Argyle bánya évi 35 millió karátos (7000 kg) gyémánttal a természetes gyémántok globális termelésének mintegy egyharmadát teszi ki. A (https://www.artemisringsjewellery.com) internetes címen megismerkedhetünk a barna gyémánt történetével, illetve virtuális utazást tehetünk az ausztrál Argyle bányában.

***

https://accessmars.withgoogle.com internetes címen található honlapon a Google és a NASA együttműködésének köszönhetően a Mars bolygó felszínén tehetünk egy virtuális utazást a Curiosity Mars-járóval, a berendezés által lefotózott területen.

***

A mostani fiatalok többségének fogalma sincs, hogy milyen is volt anno, a személyi számítógépek és az internet hőskorában, amikor a számítógépes játékok korántsem voltak annyira élethű kidolgozásúak mint amilyenek manapság. Az akkori játékok közül a legtöbb már nem is játszható a mostani számítógépeken. Ezeknek a játszásához ugyanis nem kellettek bivalyerős grafikai kártyák és processzorok. A https://play.jam.gg internetes címen viszont a mostani fiatalok is rácsodálkozhatnak ezekre a korabeli játékokra, mi idősebbek pedig egy kicsit elnosztalgiázhatunk a játszásukkal.

***

Az építészetben az úgynevezett médiahomlokzat (media facade) igazi XXI. századi technológia, amelyben a technikai fejlődésnek köszönhetően hatalmas lehetőségek rejlenek. Az első ismert médiahomlokzat gyakorlatilag egy mechanikus kijelző volt. Ez a létesítmény építészek, mérnökök, matematikusok és programozók közös munkájának eredményeként jött létre, és tükröződő felületű fémlapokból épült fel. Ezeket pneuamtikus úton, egyesével mozgatták, és az érzékelő szenzoroknak köszönhetően mozgásuk követte a közönség mozdulatait, így folytonos, hullámzó felület jött létre. Jean Nouvel párizsi Institute du Monde Arabe-ján (amely 1981 és 1987 között épült) szintén egy mechanikus felületet integráltak a homlokzatba. A keleties, csipkeszerűen áttört homlokzat nyílásainak mérete a fényképezőgép blendéjéhez hasonlóan változik, szabályozva így a beengedett fény mennyiségét, új értelmezést adva az építészet és a napfény kapcsolatának. Manapság viszont a mechanikus változásokkal szemben projektorokat alkalmaznak a kellő hatás eléréséhez. A médiahomlokzat szimulátor elnevezésű honlapon (https://media-facade.shiftlink.tech) a böngészőnkben is megtekinthetjük, hogy milyen látványos lehetőségeket nyújt ez a technológia.