2024. március 29., péntek
OLVASNIVALÓ

Filmaszály

Augusztusi filmbemutatók

Még egy hónap maradt hátra a nyárból, így amennyiben szabadságon vagyunk, a nyári strandolás és napfürdő mellett szakítsunk időt egy kis mozizásra is.

A nyolcadik hónap a magyarországi mozikban Kerékgyártó Yvonne Együtt kezdtük című filmvígjátékának a bemutatójával kezdődik. A Hrisztov TomaJakab BalázsJordán TamásKanyó Kata és Kerekes Éva főszereplésével készült film főhősei az egykori 12/c osztály tagjai, akik tíz éven át alig találkoztak egymással. Aztán az egyikük esküvőjének alkalmából a régi spanok, ellenségek és szerelmek újra együtt töltenek egy hétvégét egy balatoni panzióban. Persze semmi sem úgy sikerül, ahogy tervezték. Mert egy ilyen nagy újratalálkozás pont arra jó, hogy kitörjön pár botrány, elcsábítsanak néhány hű szerelmest, elsüssenek egy csomó jó poént, hazudjanak, őszinték legyenek, dumáljanak, igyanak, aztán kezdjék elölről az egészet.

Velejéig izgalmasnak ígérkezik Baltasar Kormákur Fenevad (Beast) című thrillerje is Idris Elbával a főszerepben. A film egy apáról és két tinédzser lányáról szól, akikre egy hatalmas, magányos oroszlán vadászik, amelyik be akarja bizonyítani, hogy a szavannán csak egy csúcsragadozó létezhet.

Egy kilencvenes évekbeli kasszasiker, az Apáca Show (Sister Act) harmadik részét is megtekinthetik azok, akik előfizettek a Disney + tartalomsugárzó szolgáltatásra (a többiek pedig lazán letölthetik torrenten keresztül). A film cselekményéről nem sokat tudni, az viszont biztos, hogy Whoopi Goldberg játssza a főszerepet. Az 1992-ben bemutatott Apáca show Whoopi Goldberg, Maggie SmithKathy NajimyWendy Makkena és Mary Wickes főszereplésével a ’90-es évek legnépszerűbb vígjátéka volt, mely két Aranyglóbusz-jelölést is kapott.

A misztikus thrillerek kedvelői összetehetik két kezüket az Ahol a folyami rákok dalolnak (Where the Crawdads Sing) című film érkezésének a hírén. A Chicago PD és az FBI televíziós sorozatokkal némi ismertségre szert tevő Olivia Newman rendezte misztikus thriller főhőse egy, a mocsárban egyedül élő lány. A családja elhagyta, ő kitanulja, hogyan maradhat életben, és nagy nehezen egyedül is boldogul. És boldog. Kivéve akkor, amikor be kell mennie a közeli kisvárosba: mert ott gúnyolják, kinevetik, és félnek tőle. És ő is szívesebben választja a magányt. De felnő, gyönyörű, titokzatos, rejtőzködő lány lesz belőle, és eljön számára a szerelem ideje. Amikor azonban az egyik srác, aki udvarolt neki, meghal, mindenki egyértelműnek tartja, hogy ő lehet a gyilkos. Mi tehet a magányos lápi lány? Azt, amit mindig csinált a mocsárban: beleolvad a természetbe, menekül, bujkál, és berendezkedik a túlélésre.

Magyar film bemutatásával kezdődött az augusztusi filmmustránk, így ezzel is végződik. A magyarországi filmszínházak augusztus 25-én kezdik el vetíteni Vékes Csaba és Rohonyi Gábor rendezésében készült Szia, Életem! című filmvígjátékot Kiss Diána MagdolnaMucsi ZoltánThuróczy SzabolcsBásti Juli és Tasnádi Bence főszereplésével. A fantasyelemekkel dúsított, egyedi vígjáték egy népszerű, de ihlethiányos írónak – Thuróczy Szabolcs alakításában – és sosem látott kisfiának nem várt találkozásáról szól. A hirtelen nyakukba szakadt, kényszerű együttlét fordulatos, vidám és érzelmes története a fiú fantáziájának köszönhetően átlépi a valóság kereteit is.