2024. április 23., kedd
CÍMLAPTÖRTÉNET

A részletekben rejlik, hogy igazán őszinte és hosszan tartóan sikeres legyen egy produkció

Mintegy ötezer embert vonzott Palicsra a Halott Pénz

A sokak számára ismert Halott Pénz együttes 2004 óta működő, többszörös Fonogram-díjas magyar hiphopformáció. Eredetileg a Halott Pénz Marsalkó Dávid szólóprojektje volt, 2013-ban azonban hétfős – többnyire akusztikus – zenekar lett belőle többféle műfaj keveredéseinek stílusjegyeivel. Az együttes az elmúlt években folyamatos listás helyezésekkel, és több száz koncerttel szolgált rá arra, hogy 2019-ben Magyarország legnépszerűbb zenekaraként tartják számon. A stúdió- és próbatermi munka mellett a zenekar évente csaknem száz koncertet ad, és igyekszik időről időre megújuló, egyre erősebb látványvilággal rendelkező színpadi produkcióval meghálálni közönségének az országszerte telt házas fellépéseket.

Az együttes nagyon sok vajdasági ember szívébe is belopta magát. Ezt mi sem bizonyította jobban, mint az a mintegy ötezer ember, akik júliusban megjelentek Palicson a Nyárhangoló fesztiválon, melynek keretében megrendezésre került egy nagyszabású Halott Pénz koncert, amelyen mindvégig fantasztikus és szédületes hangulat uralkodott. A résztvevők mindannyian együtt énekeltek, táncoltak és tapsoltak az együttes tagjaival, mindezt a fények és háttérben vetített videók tették még inkább élményszerűvé és színesebbé. A másfél órás koncert a gyönyörűséges Palicson mindenki számára örök élménnyé vált.

Végtelen nagy öröm volt számomra az a megtiszteltetés, hogy a fesztivál szervezői lehetőséget biztosítottak arra, hogy egy rövid interjú keretében elbeszélgethessünk egy kicsit a zenekar két tagjával, Marsalkó Dáviddal és Boros 'Venom' Gáborral.

Megismerkedésünk legelején a fiúk elmondták, hogy Vajdaságban már volt alkalmuk fellépni, de Palicson most járnak először. Mindketten egyhangúlag kiemelték, hogy a lenyűgözte őket a palicsi tópart, amit az emberek kedvessége tett még szebbé. Mint mondták, nagyon örültek a meghívásnak.

Marsalkó Dáviddal, a Halott Pénz megalapítójával többek között a dalok írásáról, érzésekről, sikerekről és a célkitűzésekről beszélgettünk.

Hogyan születnek meg a dalok?

– Ez egy elég bonyolult kérdés, ugyanis nincs két ugyanolyan történet, se egy általános szabvány vagy metódus. Általában úgy szokott indulni, hogy van egy téma a fejemben vagy egy kedélyállapot, amit valahogy megpróbálok megfogni. Ezenkívül akár egy zenealap-kezdemény vagy egy hangszer által kapott hangulat is ugyancsak elindíthatja a téma, illetve a szöveg kialakulását. Jellemzően a zene és a szöveg valamilyen szinten együtt fejlődik. Először többnyire a refréneket szoktam megírni, majd ebből haladok szövegileg tovább, míg ki nem alakul a végleges változat.

Mostanában mi minden kavarog benned?

– Már készül egy új dal, amelynek a Szétszeretlek címet adtam. Várhatóan a nyár végén fog debütálni. Ez egy nagyon pozitív és bulis dal, mely egyszerre lesz vicces és nagyon komoly is. Szeretek ezekben a dimenziókban átjárogatni, illetve ezt a kettőt párhuzamosan alkalmazni. Ez talán a személyemből fakad.

Miben rejlik a sikeretek titka és az, hogy különböző korosztályok is rajonganak a zenétekért?

– Bízok benne, hogy a dalszövegek azok, amelyek hosszan, éveket átívelően sikeressé tudják tenni a produkcióinkat. A mi esetünkben egy klasszikus, építkezős történetről van szó. Megannyi év, a rengeteg befektetett munka, ami végül meghozta a gyümölcsét. Legelőször ötven ember előtt léptünk fel, aztán száz, kétszáz, háromszáz, majd ötszáz. Ahogy mentünk előre, úgy építettük lépésről-lépésre a bázisunkat. Együtt növekedtünk, együtt fejlődtünk. Az út nagyon sok esetben rögös volt nálunk is.

Milyenek a visszajelzések a közönség részéről?

– A legtöbb esetben jók, mind a dalokra, mind a koncertekre vonatkozóan. A legnagyobb visszajelzés talán az, ha azt látjuk, hogy évről évre visszajárnak az emberek a koncertjeinkre. Én abban bízom, hogy nem hiába és nem ok nélkül teszik ezt, hanem azért, mert szeretnek és kedvelnek minket.

Milyen terveitek, célkitűzéseitek vannak a jövőt illetőleg?

– Filozofikusan azt mondanám, hogy a legfontosabb, hogy motiváltak maradjunk, hogy élvezzük a zenélést és az ezzel járó kötelezettségeket. A legfontosabb maga a zenélés elemi lényének a megőrzése. Ez lehet a humánusság, lehet az önkifejezés őszintesége. A részletekben rejlik, hogy igazán őszinte és hosszan tartóan sikeres legyen egy produkció.

Ha már a motivációt említetted, téged mi motivál, mi hajt, mi visz előre?

– Ez szintén nehéz kérdés, ugyanis ez évről évre változik. Folyamatosan célokat tűzök ki magam és a zenekar elé is. Habár én teljes mértékben különválasztom a magán- és a szakmai életemet, ennek ellenére mindig próbálok egy balanszra törekedni, és eszerint élni.

Tudnád-e körülírni azt, hogy milyen érzés Magyarország egyik leghíresebb együttesének a tagja lenni? Minden évben telt házas koncerteket adtok, melyre a jegyek pillanatok alatt elkelnek.

– Eszméletlenül jó érzés. Végtelenül hálásak vagyunk a közönségünknek, ugyanis nagyon sokat köszönhetünk nekik. Mi próbálunk megfelelni nekik, és igyekszünk boldogságot vinni az életükbe, vagy kikapcsolni őket akár egy-egy dallal, akár egy-egy koncerttel. Arra törekszünk, hogy létrehozzunk egy kis univerzumot, amelyben egy kicsit elfelejthetik a gondjaikat.

Van-e még bennetek valamilyen izgalom a színpadra lépés előtt, vagy már rutinná vált?

– Mivel nincs két ugyanolyan koncert, ezért általános rutinról nem tudnék beszélni. Természetesen van egy bizonyos magabiztosság vagy rutin, amit az évek során megszereztünk a koncertek és fesztiválok során, de mindig arra törekszünk, hogy az adott közönség egy egyedi élményt kapjon. Minden koncert más élményt nyújt. Nincs két ugyanolyan közönség sem. Az energiák is mindenhol mások, ha azonban megvan az összhang és a teljes felszabadultság, az mindig egy különleges hangulatot hoz létre. Úgyhogy mindig van egyfajta izgalom, de azért törekszünk arra, hogy a rutin és magabiztosság is előjöjjön. Emellett próbálunk kellőképpen improvizálni is, hogy mindig egyedi legyen az adott koncert.

Mit üzennél azoknak a fiataloknak, akik hasonló pályára szeretnének lépni, de nem mernek?

– Én azt gondolom, hogy mindenki valamiben eszméletlenül tehetséges, csak az a kérdés, hogy ezt az ember megtalálja-e az évek során. Én arra biztatnék mindenkit, hogy próbáljanak ki minden művészeti jellegű tevékenységet. Írjanak dalokat, próbáljanak meg szöveget, verset írni, vagy szobrászkodjanak. Bármit, ami ilyen jellegű kreatív dolog. Előbb-utóbb az ember megtalálja azt, ami ő maga, vagy amiben jó tud lenni, vagy amit igazán élvezni tud. Bármiféle kreatív tevékenységről legyen szó, ha az előnyére válik az embernek, akkor helyen van. Talán nem is az a legfontosabb, hogy mennyire lesz benne sikeres. Ha szeretünk valamit csinálni, ami az életünk részévé tud válni, az valami olyanfajta dolgot hoz létre, mely azt az érzést keltheti, hogy akárhogy is alakul az életünk, ezáltal mindig megtalálunk egyfajta boldogságot vagy egyfajta jó érzést.

Boros 'Venom' Gábor, a zenekar dj-jével a zenekarról, a fesztiválokról és a csapat hangulatáról ejtettünk pár szót.

Miben rejlik a titkotok?

– Ha egyetlen egy dologra kellene leszűkíteni, akkor a dalszövegeket emelném ki, melyekhez könnyű kapcsolódni, melyek számos embert meg tudnak érinteni, és sokan tudnak vele azonosulni. A dalszövegek azok, amelyek időről időre megfogják a közönséget. Úgy gondolom, hogy egy Halott Pénz koncert minden korosztály számára élvezetes lehet. Nincs is attól jobb érzés, mint együtt énekelni és táncolni a résztvevőkkel.

Mivel készültetek Palicsra?

– Rengeteget próbáltunk az elmúlt hónapokban a nyári fesztiválszezonra. Véleményem szerint sikerült összeállítani egy elég széles és klassz koncertrepertoárt, amelyben a legújabb Halott Pénz daloktól kezdve egészen a legkorábbakig minden reflektorfénybe kerül. Én azt gondolom, hogy sok ismerős dal lesz.

Mi az, ami miatt egy zenekar meg tud maradni a zenei piacon, amivel fenn tudja tartani a folyamatos érdeklődést?

– Ismét a dalszövegeket említeném. Akkor mondható egy dal sikeresnek, ha nemcsak a megjelenést követő pár hétig közkedvelt, hanem még sok-sok év múlva is szívesen meghallgatják újra, és ugyanúgy tudnak hozzá kapcsolódni. Ezenkívül még rengeteg tényező van, egyebek mellett az élő produkció minősége is. Nagyon jó jel, ha a közönség évről évre bizalmat szavaz egy zenekarnak.

Milyen a csapat hangulata? Milyen az együtt töltött idő és a közös munka?

– Nagyon szuper a csapat hangulata. Szinte pillanatok alatt elszállt ez a tíz év. Szeretünk együtt turnézni, utazni, és imádjuk a nyári fesztiválszezont is. Egy ilyen nyári szabadtéri koncertnek, mint a mai is, szerintem fantasztikus a hangulata. Szerencsére nagyon sűrű nyár elé nézünk, és hálásak vagyunk, hogy ennyi helyre eljuthatunk.

Melyik volt a kedvenc fesztiválotok ebben az évben?

– Sok kedvencünk van, nehéz kiemelni egyet, ugyanis minden fesztivál más, mindegyiknek van egy sajátos varázsa. Azonban az augusztusban Zamárdiban megrendezésre kerülő Strand Fesztivált várjuk most a legjobban, ahol a Halott Pénz 18. születésnapját fogjuk megünnepelni, ezért az egy nagyon kiemelt rendezvény lesz számunkra.

Melyik a kedvenc dalod?

– Az egyik személyes kedvencem A feneked a gyengém című zeneszámunk, amely éppen júliusban ünnepelte a 10. születésnapját. Ez a dal egyébként is egy mérföldkő volt a Halott Pénz történetében.