2024. április 26., péntek

Itthon továbbtanulni

Az egyetemi második felvételi időszakban szeptember 1-jén és 2-án lehet jelentkezni
A szabadkai tanítóképző kar épületén felújítások történtek (Fotó: Molnár Edvárd)

A szabadkai tanítóképző kar épületén felújítások történtek (Fotó: Molnár Edvárd)

Mint ismeretes, július elején lezárult az első felvételi kör a szerbiai felsőoktatási intézményekben. A fennmaradt szabad férőhelyekre a második pályázati időszakban szeptember 1-jén és 2-án lehet jelentkezni. Az alábbiakban az újvidéki Magyar Tanszék és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nyújtotta lehetőségeket ismertetjük. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon az említett két napon 9-től 12 óráig személyesen, vagy online fogadják a pályázókat a jelentkezes@magister.uns.ac.rs címen. A képességvizsgára szeptember 5-én kerül sor, míg a felvételi vizsgára szeptember 7-én. Az okleveles tanító szakra 35 hallgatót vesznek fel, s mivel eddig 18 személy iratkozott be, így maradt még 2 szabad férőhely állami költségen, valamint 15 hely önköltségen. Az okleveles óvodapedagógus szakra 20 hallgatót várnak, melyből 17-en már beiratkoztak, így már csak 3 önköltséges hely maradt a szeptemberi időszakra.

Az okleveles kommunikátor szakra 15 leendő elsőéves egyetemistát vesznek fel, júliusban 10 hely már betelt, így maradt még 5 szabad hely az önköltséges kategóriában. A nevelő szakra 15 hallgatót várnak, ebből eddig hárman iratkoztak be, így 7 hely maradt még az állami költségvetés terhére, 5 pedig önköltségen.

Mint Búzás Brigittától, a Karrierépítő Központ képviselőjétől megtudtuk, azoknak a jelentkezőknek, akik alapképzésre az okleveles tanító vagy okleveles óvodapedagógus tanulmányi programra jelentkeznek, képességvizsgát kell tenniük zenéből, beszédkészségből és testnevelésből. Míg azoknak a jelentkezőknek, akik alapképzésre az Okleveles kommunikátor tanulmányi programra jelentkeznek, a képességvizsgát beszédkészségből és kommunikációs készségekből kell tenniük. Ezek teljesítése kötelező elemei a felvételinek. Egyedül a nevelő szakra iratkozók képeznek kivételt ez alól. A felvételi vizsga mind a négy szaknál magyar nyelv és irodalomból, valamint általános tájékozottságból áll. A felkészüléshez segítségül az érdeklődők felkészítőket, illetve az előző évi teszteket is megtalálhatják az MTTK hivatalos honlapján, a magister.uns.ac.rs-en, a „felvételi ” fülecske alatt.

Széles körű elhelyezkedési lehetőség

Az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén minden évben húsz állami költségvetéses, illetve öt önköltséges hallgatónak van hely. Idén az első iratkozási körben tizennégyen tettek sikeres felvételit, tehát őszre hat hely maradt állami költségvetésre, és öt önköltségesre. A második körben szeptember 1-jén és 2-án jelentkezhetnek a diákok. A felvételi vizsgára a tervek szerint 5-én vagy 6-án majd kerül sor, az ezt követő iratkozás pedig szeptember 12-én lesz. Dr. Toldi Éva, a Magyar Tanszék vezetője kiemelte, az elkövetkező tanév új akkreditációval indul.

– Az újítás egyik eleme, hogy a szerbet idegen nyelvként kezdik el tanulni a hallgatóink, így senkinek sem kell tartania a nyelvtől és az újvidéki környezettől sem. A másik újdonság, hogy a régi magyar irodalom mellett azonnal kortárs irodalmat is tanulnak hallgatóink. Ezáltal követhetik az aktuális magyar irodalmi eseményeket és produkciókat, ami nagyon fontos, hiszen állandó kapcsolatot alakítanak ki az élő irodalommal. Az új akkreditáció fontos része még, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt helyezünk a gyakorlati munkára. Eddig csak pedagógiai gyakorlat volt, amelynek keretében a hallgatóink iskolákba mentek hospitálni. Most viszont a második évtől kezdve szakmai gyakorlatra is van lehetőség. A hallgatók különféle intézményekbe mehetnek és megismerkedhetnek konkrétan azokkal a munkafeladatokkal, amelyeket ott végeznek – mondta a tanszékvezető, aki szerint a főbb újítások jelentősen megnövelik a szak vonzerejét. Kiemelte, hogy a Tanszéket most már nem úgy kell elképzelni, hogy a hallgatóiból magyartanár, lektor, korrektor vagy újságíró lesz. Diplomásaik persze elhelyezkedhetnek az újságírásban, a televízióban vagy művelődési házakban, könyvtárban, de a nagyvállalatok is keresnek olyan típusú munkaerőt, amihez a tanszék jó alapot nyújt, az ott megszerzett készségekkel és ismeretekkel.

– Metszéspontok elnevezéssel elkezdtünk egy sorozatot, amely keretében szeretnénk bemutatni, hogy a tanári pálya mellett mennyire sokféle szerepben állnak helyt a Magyar Tanszék volt hallgatói. Meghívtunk régi tanszékeseket, hogy beszéljenek az itt eltöltött éveikről, illetve, hogy miben volt számukra hasznos a tanszékes oktatás. Vendégeink között volt hr-menedzser, dramaturg, közösségszervező, fordító, és nagyon érdekes életpályákat ismerhettünk meg. Ezek közül a hallgatók közül többen nem Szerbiában helyezkedtek el, hanem Magyarországon vagy másutt külföldön. Volt hallgatóink főként az irodalomelméleti ismereteiket emelték ki, valamint a jó kommunikációs és fogalmazási készséget, a jó problémamegoldó készséget, amit nálunk meg lehet szerezni. Nagyon sokan a tanszékes tanulmányaikra építettek egy újabb kurzust, például egy magyarországi mesterkurzust vagy más képzéseket –  fejtette ki a tanszékvezető, akitől megtudtuk, az elkövetkező tanévben is színes programokkal készülnek, bíznak abban, hogy minél több mindent meg tudnak valósítani.