2024. március 29., péntek

Scano: a járványhelyzet komoly, de nem válságos

Az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának igazgatója, Fabio Scano a Szerbiai RTV-nek adott interjúban elmondta, hogy ugyan a koronavírusos esetek száma csökkent az utóbbi napokban, nem feltétlenül lehetünk boldogok, mivel sok országban növekednek a számok.

Szerbiában a hetedik hullámról beszélünk, a hét elején több mint 12 ezer fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg az omikron variánsai dominálnak, ezért ilyen magas a fertőzöttek száma.

Scano szerint a teljes populáció átoltására kellene törekedni, főleg azokra a községekre kell hatást gyakorolni, ahol a legalacsonyabb az átoltottság. A harmadik vakcinát mindenkinek javasolja, a negyediket pedig főleg az időseknek és az egészségügyi, valamint szociális dolgozóknak.

A majomhimlőre is kitért, aminek a jelenlegi terjedése stabil, azonban Spanyolországban, Amerikában és Brazíliában növekedést mutat. Ennek a betegségnek leginkább azok a férfiak vannak kitéve, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot, a fertőzöttek több mint 90 százaléka közülük kerül ki. A gyerekeket szerencsére alig érinti ez a betegség.

Scano a belgrádi Pride felvonulás kapcsán kitért arra, hogy a WHO támogatja az effajta tömegrendezvényeket, a szervezőknek minden fontos információt megad annak érdekében, hogy biztonságosan, a fertőzés kockázatát csökkentve szervezzék meg az eseményt.