2022. október 3., hétfő
ENERGIATAKARÉKOSSÁG SZEPTEMBER 1-JÉTŐL

Tilos lesz a hűtés 27 fok alatt és a fűtés 20 fok felett Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában szeptember elsejétől lépnek életbe azok az intézkedések, amelyek akár 15 százalékos villamosenergia-megtakarítást tesznek lehetővé.

A keddi ülésen elfogadott kormányhatározatban ajánlásokat fogalmaztak meg a háztartások és a vállalkozások számára, az állami intézmények pedig konkrét feladatokat kaptak – közölte a Sitel televízió. A kormánynak a következő ülésen döntenie kell az energiaszektor válságának kihirdetéséről.

Egyelőre nincs bejelentés az áramkorlátozásról, a kormány a termelés növelését jelentette be – teszi hozzá a macedón média. Az intézkedések több kategóriába sorolhatók, attól függően, hogy háztartásokra, vállalkozásokra, intézményekre és állami vállalatokra vonatkoznak. Középületek és kulturális műemlékek díszvilágításának lekapcsolása, izzók lekapcsolása, ha elegendő napfény van, hűtés klímaberendezéssel 27 foknál nem alacsonyabb hőmérsékleten és fűtés 20 fok felett, számítógépek kikapcsolása munkavégzés után, a fűtő- és légkondicionáló berendezések szűrőinek rendszeres cseréje, az ablakok energiatakarékosra cseréje is az állami intézmények feladatai közé tartoznak.

A háztartásoknak csak akkor javasolt bekapcsolni a bojlert, amikor meleg vízre van szükség, és lehetőleg akkor, ha olcsó áram van. Szeptembertől minden hónap 15-én nyilvánosan közzéteszik az állami intézmények villanyszámláit. Nemcsak az a cél, hogy a polgárok betekintést nyerjenek a fogyasztásba, hanem az is, hogy megmutassák, a kormány megtakarítási kötelezettségeit teljesítették-e.