2024. április 19., péntek

Több pénzért kevesebbet kapunk

A termékek és a szolgáltatások drágulását az energiaforrások árainak emelkedése hozta magával. Egyes közgazdászok úgy vélik, hogy az inflációval kapcsolatos bizonytalanság tovább folytatódik. Ez idő alatt a polgárok egyre több pénzt hagynak ott az üzletekben, azonban egyre kevesebb áruval térnek haza.

A vásárlók, saját bevallásuk szerint, egyre többet költenek a különféle higiéniai és egyéb szerekre. Ezért is igyekeznek minél olcsóbban hozzájutni, és a bolt helyett a piacon megvásárolni, főleg a dezodorokat, hiszen a boltok polcain egyes termékekért akár 700 dinárt is elkérhetnek, míg a piacon mindezért 250 dinárt fizetnek.

A törvény szerint szabadon formálható a termékek ára. Azonban ugyanez a törvény azt is előírja, hogy a kormány korlátozásokat vezethet be annak érdekében, hogy megvédje a piacot az árak elszabadulásától.

A Fogyasztói Unió adatai szerint egy háromtagú család a tavalyi évhez képest 4000 dinárral többet költ. Csak júliusban 12,8 százalékkal nőttek az árak 2021 ugyan ezen hónapjához képest, azonban mostanra egyes termékek árai 50 százalékkal is megnövekedtek.