2022. szeptember 29., csütörtök

Kevés a fa, magas az ára

Kétszer annyiba kerül a tűzifa Szerbiában, mint Ausztriában

Míg a hazai kereskedők köbméterenként 100 eurót is elkérnek a tűzifáért, addig az osztrákoknál fele ennyiért is be lehet szerezni a tűzrevalót. Az ősz közeledtével és a kereslet növekedésével azonban félő, hogy a hazai árak tovább emelkednek – írja a Blic.

A szakértők szerint Szerbiának hatalmas gondjai vannak a szükséges tűzifa biztosításával. A magántulajdonban levő erdők ellenőrizetlen kivágása ugyanis ahhoz vezetett, hogy a legkevesebb termelési alapanyagunk maradt Európában. Lakosonként csupán 0,3 hektárnyi fásított területet jegyzünk, ezzel pedig magunkénak tudhatjuk a kontinens legkevésbé erdősített országa címet. Emellett a 2,2 millió hektárnyi fásított területünk fele magántulajdonban van, és az erdők 65 százaléka kétséges minőségű fával van beültetve – sorolta a problémákat Dragić Tomić erdőmérnök, az Ekošume szervezet elnöke.

A szakember hangsúlyozta, hogy az idei keresletet jelentősen megnövelte a világkrízis miatt kialakult bizonytalanság is. A lakosok ugyanis attól tartanak, hogy nem lesz mivel fűteniük a télen, így a szükséges köbmétereken felüli mennyiséget vásárolnak azok, akik korábban is fával tüzeltek, de az idén azok is tartalékolnak fát, akik eddig más energiaforrásból biztosították az otthonaik melegét. A kereslet jelentős növekedése pedig hihetetlen áremelkedéshez vezetett. Így alakult ki az a helyzet, hogy Ausztriában jelentősen olcsóbb a tűzifa: az osztrákok egyébként is háromszor több erdősített területtel rendelkeznek, a kínálatuk is háromszoros a miénkhez viszonyítva, így teljesen logikus, hogy a tűzifa feleannyiba kerül, mint minálunk – magyarázta az erdőmérnök.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint Szerbiában az előző évekhez viszonyítva 2021-ben 12 százalékkal megnőtt az erdők irtása. Tavaly összesen 3,4 millió köbméter fát vágtak ki, ebből 2,6 milliót az állami tulajdonban levő erdőkből termeltek ki. A kivágott fa felét, azaz 1,7 millió köbmétert tűzifaként értékesítettek.

Ugyanakkor a legutóbbi becslések szerint országunkban 800 ezer háztartás fűt télen fával vagy pellettel. Az adatok rámutatnak arra is, hogy háztartásonként átlag 7 köbméter fát használ el a lakosság országunkban, így egyszerű szorzással kiszámítható, hogy összesen 5,6 millió köbméter tűzifára lenne szükség ahhoz, hogy a szerbiai kitermelők biztosítani tudják a hazai szükségleteket. Ez pedig messze meghaladja azt az említett 1,7 millió köbméternyi mennyiséget, amelyet hazai forrásokból tűzifaként értékesítenek a kereskedők. A helyzetet pedig tovább rontja az, hogy több millió köbméter fa tűnik el ellenőrizetlenül a magántulajdonban levő erdőkből – hívják fel a problémákra a figyelmet a szakemberek.