2024. március 28., csütörtök
MINIMÁLBÉR-TÁRGYALÁSOK

Megélhet-e a család 40.000 dinárból?

– A minimálbér úgy növelhető, hogy az állam konkrét intézkedésekkel segíti a vállalatokat az adó- és járulékfizetési kötelezettségeket illetően. Az a megoldás, hogy drasztikusan csökkenteni kell a vállalkozók terheit, és a különbséget azután beleszámítani a minimálbér összegébe – jelentette ki Milena Amon, a vállalkozók és gazdálkodók védelmére alakult egyesület képviselője. Mint közölte, erre az álláspontra helyezkedett azoknak a cégeknek a 87 százaléka, melyek részt vettek a Szerbiai Munkáltatók Uniójának közvélemény-kutatásában. Az adó- és járulékterhek aránya Amon megállapítása szerint „őrülten” magas: a havi munkaórák számától függően 55,7–57,05 százalék.

– A minimálbérnek a júliusi 33.804,96 dinár helyett 53.871 dinárnak kellene lennie, ez felelne meg foglalkoztatottaknak és munkaadóknak egyaránt, ezt kellene elérni a minimálbérért dolgozók normális megélhetéséhez, ami most lehetetlen – továbbította az egyesület véleményét Amon, hozzátéve, hogy a kormány által javasolt 40.000 dinár nincs összhangban a minimális fogyasztói kosár értékével, ami a legutóbbi adatok szerint 43.695,45  dinár. A kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók idei minimálbér-tárgyalásait illetően nem optimista, nem hiszi, hogy bármilyen eredményre is vezethetnek. Szavai szerint elsősorban az adórendszer átfogó reformját kellene elvégezni, ez pedig a következő egy hónapban nem fog megtörténni.

Zoran Mihajlović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége Tanácsának titkára szerint a legkisebb keresetnek ebben a pillanatban nem lenne szabad 50.000 dinárnál kevesebbnek lennie. Úgy látja, hogy „átlépték a tűréshatárt, és az általános tüntetés sincs kizárva”. Zorana Ristić, a Függetlenség Egyesült Szakszervezet gazdasági és szociális kérdésekben illetékes tanácsadója szerint a legvalószínűbb az, hogy a hatalmi szervek álláspontja érvényesül (40.000 dinár), ez azonban korántsem elegendő, a mérvadó csak a minimális értékű fogyasztói kosár lehet.

A minimálbér-tárgyalások újabb fordulóját péntekre jelentették be, a törvény szerint szeptember 15-éig kellene egyezségre jutni, ha nem sikerül, a kormány határozza meg az összeget.