2024. április 25., csütörtök

Vissza kell hódítaniuk a piacot

Sunčica Savović: Az étolajra vonatkozó exporttilalom bevezetése helytelen döntés volt

A szerb kormány törölte az étolajra vonatkozó exporttilalmat, miután felmérte a tartalékokat, valamint megállapította, hogy rekordmennyiségű napraforgót vetettek el a termelők az idén.

Az illetékes intézmények jelenleg figyelemmel kísérik a piaci helyzetet, és ezzel összhangban hozzák meg a megfelelő intézkedéseket. Az elsődleges cél, hogy kielégítsék a lakosság szükségleteit.

Sunčica Savović, a Žita Srbije Egyesület igazgatója rámutatott arra, hogy a kiviteli tilalom bevezetésével Szerbia számos külföldi vásárlót veszített el.

– Jelenleg kérdéses, hogy sikerül-e visszahódítani a vásárlóinkat. Az étolajra vonatkozó exporttilalom eltörlése mindenképpen jó hír, mivel a kereskedőknek, a kiszállítóknak és a termelőknek ismét lehetővé válik, hogy üzleteket kössenek, valamint hogy előrelátóak legyenek a munkában. Az étolajjal ugyanis előre kereskednek, jelenleg már októberre értékesítik – közölte Savović, hozzáfűzve, hogy az állam korábban ezt megfelelőbben szabályozta, jobb kvótarendszerrel.

– Bízunk benne, hogy ezentúl nem lesz kiviteli tilalom. Szerbia soha nem függött egyetlenegy országtól sem, mi mindig többet állítottunk elő, mint amennyire szükségünk van, ezért az étolajra vonatkozó exporttilalom bevezetése helytelen döntés volt – fejtette ki Savović.

Emlékeztetett arra, hogy az olajgyárakban és a raktárakban is nagy gondok adódtak.

– A kapacitások megteltek, és nem minden étolajgyárunknak van lefoglalt helye a hűtőházakban. A gyártókat az anyagi gondok mellett az is fenyegette, hogy az étolajuk elromlik – fogalmazott Savović.

Az idén 250 ezer hektáron vetettek napraforgót, és becslések szerint a következő két hétben mintegy 750 ezer tonna termésre számítanak. Figyelembe véve a napraforgóolaj-készleteket, a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) keretében működő növénytermesztési és élelmiszeripari társulás kezdeményezte, hogy lehetővé váljon a napraforgóolaj szabad kivitele. A gyártók állítása szerint az exporttilalom törlésével megőrizhető az eddigi piac, és újak is meghódíthatók. Ezenkívül a készletek kiürülnének a következő évi termésre, és jelentős bevételt valósíthatnának meg.

Az európai kereskedők magas árakat kínáltak az étolajért, nyomást gyakorolva a hazai piacra. Szerbia azonban elég étolajjal rendelkezett a hazai szükségletek kielégítésére, hiszen évente 200 ezer étolajat állít elő, a lakosság szükséglete pedig 90 ezer tonna.