2024. március 28., csütörtök

Az áramtermelés is az aszály következményeit nyögi

A kedvezőtlen vízügyi helyzet miatt Szerbiában és egész Európában veszélybe került a villanyáram-termelés, a legnagyobb problémát pedig az áramtermeléshez szükséges energiahordozók szállítása, azaz behozatala jelenti – nyilatkozta a Tanjugnak Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA tudományos intézet igazgatója. Hozzáfűzte: szerinte Szerbiában a gázellátás is aggasztó, különös tekintettel arra, hogy Magyarország energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és betiltotta minden energiahordozó kivitelét.

„A Magyarországon bérelt tárolókapacitásunk körülbelül 500 millió köbméter, itthon, Udvarnokon van még 500 millió, és remélem, hogy a téli idény kezdetére több is lesz, de aggasztó, hogy Magyarországon a kormány egy hónapja energia-vészhelyzetet hirdetett, és kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra. Ha ez ránk is vonatkozik, akkor az ottani tározó nem sokat segíthet rajtunk” – adott hangot aggodalmának Radosavljević. Kiemelte: a kedvezőtlen hidrológiai helyzet hátráltatja a szénbehozatalt is, pedig ezt legolcsóbban és legkedvezőbben vízi úton tudjuk importálni. Nagy gond továbbá, hogy a vízerőművek számára is kevés a víz.

„Nyáron töltjük fel a víztározókat, viszont ezek szintje az idén március óta négyéves minimumon van. Mindez arra utal, hogy télire fennakadások lehetnek az áramellátásban. A kőolajjal némileg jobb a helyzet, a tőzsdéken a szeptemberi és októberi határidős szerződésekben valamivel alacsonyabbak az árak, mert világszerte csekélyebb gazdasági növekedés várható. Tehát az alacsonyabb ár most nem a termelés-növekedés és a piac stabilizálódásának eredménye, hanem a visszafogott várakozásokból ered. Akárcsak Magyarországon és több más országban, nálunk is súlyosbítja a helyzetet, hogy a Duna alacsony vízállása miatt megnehezült a kőolajszármazékok szállítása. Ez mégis kevésbé problematikus, mert pillanatnyilag van elegendő üzemanyagunk” – mondta a FEFA Intézet igazgatója.