2024. április 23., kedd

Aki bevált, marad?

Mindig csak egy kicsivel tolják ki a kormányalakítás időpontját, valamiért valakinek kedvez ugyanis ez az időhúzás. Az ügyviteli kormány továbbra is úgy működik, mintha április 3-án nem lettek volna választások. Abból pedig, hogy kik a legaktívabb miniszterek, kormánytagok ebben a kihívásokkal teli időszakban, arra lehet következtetni, hogy az új kormány összetétele sem fog sok meglepetést okozni.

Ami miatt esetleg egy kicsit nagyobb figyelem követi ezt az egész folyamatot, az az, hogy a Szerbiai Szocialista Párt mekkora teret kap az új végrehajtó hatalomban, hiszen egyelőre még azt sem mondták ki világosan, hogy az SZSZP a hatalmi koalíció részét képezi-e. A választásokat követő első részeredményektől kezdve csak azt lehetett biztosra venni, hogy a Szerb Haladó Párt a kisebbségekkel, azaz a Vajdasági Magyar Szövetséggel alkot majd hatalmi koalíciót.

A kormány megalakítására 90 nap áll rendelkezésre, ami augusztus 1-jével kezdődött meg, miután megalakult a köztársasági képviselőház. Habár a politikai elemzők közül többen is afelé hajlanak, hogy miután minden ilyen vontatottan és határozatlan útvonalon halad, a kormány megalakítása akár október végéig is elhúzódhat, Aleksandar Vučić államfő bejelentette, miután visszatér a brüsszeli tárgyalásokról (amire ma és holnap kerül sor), bejelenti, ki lesz a kormányfő.

A média az elmúlt időszakban több név kapcsán is latolgatta az esélyeket, újabban Miloš Vučević, Újvidék polgármesterének neve is egyre többet szerepel a médiában, mégis mivel az előttünk álló, kihívásokkal teli időszakban bizalmi emberre van szükség, aki maradéktalanul követi a hatalmi párt politikai irányvonalát, ezen a poszton Ana Brnabić a legesélyesebb jelölt.

Az államfő bejelentése szerint a kormánytagok megválasztására sem pazarolnak majd sok időt ez után, ugyanis már a hónap végén megalakul a kormány. Talán ebből is feltételezni lehet, hogy a kormányban sem várható sok új név. Ami biztos, Zorana Mihajlović, jelenlegi bányászati és energiaügyi miniszter, Siniša Mali pénzügyminiszter, illetve Aleksandar Vulin belügyminiszter marad a kormány tagja, és várhatóan ugyanezen tárcák élén folytatják majd a munkájukat. Biztos tagja lehet az új kormánynak Tatjana Matić is, jelenlegi kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, illetve Milan Krkobabić tárca nélküli miniszter, már csak azért is, mert olyan pártokhoz tartoznak, amelyek az SZHP-vel közösen, azonos listán indultak a választásokon.

Az elmúlt napok nyilatkozataiból azt is ki lehet fejteni, annak ellenére, hogy egyes SZHP-tisztségviselők azt hangoztatják, hogy semmi helyük sincs ott, mégis az SZSZP is része lesz a kormánynak, Ivica Dačić pártelnök pedig újabb mandátumot kaphat a végrehajtó hatalomban.

Ami biztos, továbbra is a kormány tükrözni fogja az SZHP politikáját, vagyis a Kelet és a Nyugat közti egyensúlyozást, így várhatóan lesz Amerika- és Oroszország-párti tagja is, olyan is, aki nem támogatja az eurointegrációt, és olyan is, aki viszont az eurointegráció mellett politizál. Így álltak össze a korábbi kormányok, ezúttal sem lehet koncepcióváltásra számítani. Az effajta kormányösszetétel, mint ahogy azt a hatalmi párt tagjai már hangsúlyozták, a szerb érdekpárti politikát követi.

A média az esélyek latolgatása közben több esetben rámutatott, hogy Nebojša Stefanović, jelenlegi védelmi miniszter már biztosan nem lesz tagja a kormánynak, ám ezt sem szabad készpénznek venni, hiszen a legnagyobb botrányok idején sem mondatták le a belügyminiszteri posztjáról, sőt a következő mandátumát a védelmi tárca élén vehette át, így most sem kizárt, hogy újra bizalmat szavaznak neki.

Vannak minisztériumok, amelyek élére új személyek kerülhetnek. Az, hogy hosszabb idő után az egészségügyi minisztérium háttérbe szorult, a gazdasági minisztérium nem bizonyított túlságosan, ahogy a szociálisvédelmi minisztérium sem, és a művelődési valamint az igazságügyi minisztérium körül is nagy a csend, mind azt sugallja, hogy új miniszter várható ezen minisztériumok élén. Az ígéretek szerint hamarosan az is kiderül, hogy kik lesznek az új nevek, mint ahogyan az is, hogy a párton kívüli Tomislav Momirović építési és infrastruktúrával megbízott miniszter, valamint Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogi miniszter maradnak-e posztjukon.