2024. április 19., péntek

Kortárs művészet a peremvárosi településeken

A Dunai párbeszédek elnevezésű, kortárs művészetek fesztiváljának keretében megszervezett első két kiállítást már a múlt hétvégén megnyitották Cserögön (Čerević) és Kamenicán.

Augusztus 19-én és 20-án a projekt további három eseménnyel bővül a sor. A cserögi Helytörténeti Múzeumban, valamint a kamenicai Marczibányi–Karácsonyi kastélyban előkészített kiállítást augusztus 23-áig tekinthetik meg az érdeklődők. A karlócai gimnáziumban a kiállítás augusztus 19-étőlaugusztus 30-áig lesz látható. Ugyanebben az időszakban lehet majd megcsodálni az ürögi Mihiz házban megszervezendő kiállítást is, majd a Péterváradi vár több helyszínén, augusztus 20-án 19 órai kezdettel tartják meg a Művészi Átvitelek című előadást.

A Dunai párbeszédek elnevezésű projekt a Duna-tenger programív részét képezi, és az idén a művészetek decentralizálására helyezi a hangsúlyt, ebből kifolyólag pedig az esemény központi részét a peremvárosi településein szervezett programok alkotják. Újvidék vonzáskörébe eső helyszíneken rendezik meg, Ürögön, Karlócán, Kamenicán és Cserögön, ugyanis ezeken a településeken a szerbek mellett más kisebbségi közösséghez tartozó polgárok is élnek. A kiállításokat a kulturális-történelmi örökségekhez kapcsolódó helyszíneken mutatatják be.

Sava Stepanov, a fesztivál művészi igazgatója emlékeztet arra, hogy a művészetek decentralizálása nemcsak abban nyilvánul meg, hogy a kiállításokat a peremvárosi településeken mutatják be, hanem abban is, hogy lehetővé teszik az ott élőknek a művészekkel való interakciót, valamint az autentikus, és hogy elérhetővé teszik számukra az eredeti alkotásokat.

A művészi eseménysorban számos, kortárs alkotó munkáját tekinthetik meg az érdeklődők, olyanokét, akik Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Magyarországon és Szerbiában tevékenykednek.