2024. március 28., csütörtök

Egészségház épül a Vid-napi településen

Egyensúlyban az építészeti hagyománymegőrzés és a városfejlesztés

A városrészben lévő Emanuilo Janković és Aleksandar Nevski utcák kereszteződésénél ezer négyzetméternyi területen épül az Újvidék Egészségház új létesítménye.

A terv szerint ez az épület biztosítja majd a Vid-napi település, valamint a Sósbara és a Klisza városrészek helyi közösségek területén élő polgárok egészségvédelmét, itt lesznek igényelhetők az első szintű egészségvédelmi rendszer szolgáltatásai. Rendelkezésükre áll majd a gyermekgyógyászati osztály, az általános egészségügyi részleg, a fogászat, a nőgyógyászat és a védőnői szolgálat is. Az új egészségház építésének munkálatait kedden Miloš Vučević polgármester is megtekintette, aki a körséta után elégedettségének adott hangot a munkálatok ütemével kapcsolatban.

– Négy hónappal ezelőtt helyeztük le az alapkövet és most már világosan körvonalazódik a létesítmény jövőbeni kinézete. A városnegyed lakóinak rendelkezésére még sohasem állt  orvosi rendelőház, végső ideje annak, hogy egyenjogúságot biztosítsunk számukra, tekintettel arra, hogy az illetékesek sokáig jogtalanul mellőzték igényeiket. Jónak tartom azt, hogy az Újvidék Egészségház már a szükséges felszerelések beszerzésének tervezetét készíti elő, és hogy felvettek fiatal orvosokat munkaviszonyba, mindennek köszönhetően ez a létesítmény már a jövő év elején fogadhatja majd a pácienseket. A városi önkormányzat a telekrendezési és beruházási igazgatósággal együtt már a parkolóhelyek és a szükséges infrastruktúra kialakításán dolgozik. A Vid-napi település fejlesztésére több mint hárommillió eurót jelöltünk meg a költségvetésben – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy csupán a létesítmény kiépítése 207 millió dinárba kerül, míg a felszerelés beszerzésére további 83 millió dinárt kell fordítani. Ugyanakkor folytatódik a város ezen részében a szennyvízhálózat kiépítése is.

– Tekintet nélkül a gazdasági válságra, hiszem, hogy lesz erőnk és felelősségtudatunk a város minden részének további fejlesztésére. Meg kell őriznünk városunk régi részeit is, az identitásunkat, de a fejlődés nem állhat meg. A fejlesztések leállítása ugyanis önző magatartásként lenne értelmezhető a jövő generációira nézve. Sikeresen egyensúlyban tartjuk a régi városrészek megvigyázását és a fejlesztéseket, kiváló példa erre az Almási városnegyed és Pétervárad óvárosa, ahol az állami támogatásnak köszönhetően több mint ötmillió eurót ruházhattunk be. Az Almási városnegyed rendezésének projektjét a tartományi kormánnyal karöltve folytatjuk, és az első munkálatok már ősszel megkezdődnek az Aranygerenda utcában – jelentette be Vučević polgármester.

Hangsúlyozta, hogy a városnegyed-felújító terv újszerű megoldásokat lát elő a kivitelezés tekintetében, a Műemlékvédelmi Intézet, az Almásiak Egyesülete, a Városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal, valamint a közvállalatok is nagyban hozzájárulnak megvalósításához.