2024. április 25., csütörtök

A közösségi élményen volt a hangsúly

Csütörtöktől vasárnapig zajlott a XIX. Ifjúsági Etnotábor

Kerékpárral vágtam neki az útnak, hisz alig kell meghaladnom Temerin utolsó utcáját. A Sárga tanya közvetlenül a település végét jelző tábla után, balról terül el. Akárhogy tűz is a nap, az épületek elhelyezkedése, a fák elég árnyékot nyújtottak ahhoz, hogy kellemesen érezze magát a vendég.

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) által szervezett Ifjúsági Etnotáborok koncepciója, hogy a fiatalok a szórakozáson, barátkozáson túl ismerkedjenek meg régi mesterségekkel, fedezzék fel kreatív oldalukat, alkossanak. Megérkezésünkkor a Sárga tanya különböző szegleteiben már zajlott a munka, üvegfestés folyt egy terebélyes fa árnyékában, kicsivel arrébb a gyöngyfűzéshez válogattak kellékeket, a konyhában pedig a mézeskalácsok készültek. Mindenütt sürgés-forgás, szorgoskodás, mint valamikor régen, mikor még éltek a tanyán.

– Vajdaság számos szép tanyája adott már otthont az etnotábornak, köztük a péterrévei Horgász tanya, vagy a Róka-tanya Noszán – elevenítette fel az elmúlt évek történéseit Botka Csaba szervező. – Jómagam tíz évvel ezelőtt csatlakoztam a csapathoz. Mindig tetszett az, hogy kiszakadhatunk a megszokottból, kicsit elvonulhatunk a városi nyüzsgéstől. A régi mesterségek művelése megköveteli, hogy használjuk a kezünket, másfajta koncentrációt igényelnek, mint amihez hozzászoktunk, mindezt a levegőn, szép környezetben. Úgy gondolom, a fiataloknak ritkán adódik ilyen kikapcsolódásra alkalmuk – mondta Botka Csaba. Arról is szót ejtett, hogy Vajdaságban egyedülállónak számít az Ifjúsági Etnotábor, mivel a 15–35 éves korosztályt célozza meg. A szervezők mindig odafigyeltek arra, hogy a kézművességen kívül testmozgásra is alkalmat nyújtsanak. Idén az íjászkodásban próbálhatták ki magukat az érdeklődők.

A tábor 2020-ban költözött Temerinbe, akkor a járványhelyzetre való tekintettel nem volt lehetőség ottalvós tábort szervezni.

– Idén már teljes gőzzel tudunk működni, ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy idén még nem hozzuk vissza a sátortábor jelleget, de étkezésről természetesen gondoskodunk. Elégedett vagyok a résztvevők arányával, pozitív visszacsatolás, hogy visszajárnak a fiatalok hozzánk. Megtiszteltetésnek érzem azt is, hogy külföldön élő családok döntöttek úgy, hogy az értékes itthon töltött időből egy keveset a mi táborunkban töltenek el – részletezte Botka Csaba.

A beszélgetés egy pontján felmerült a mindenkit valamilyen szinten érintő aszály témája, Temerinben ekkor már két hónapja nem volt semmi csapadék. A szervezők megvigasztaltak, hogy olyan etnotábor még nem volt, ahol nem esett az eső. És lőn: a zuhé szombaton meg is érkezett. A szomjas föld azonnal „megitta” a vizet, a kézműveseket a tető és a sátor védte, vidám hangulatban folyt a munka. Nemezelés, csuhéfonás, agyagozás volt az aznapi program. Zelenka Flóra ebbe az utóbbiba avatta be a fiatalokat, először vett részt a tábor munkájában.

– A TAKT kereteiben ismerkedtem meg évekkel ezelőtt az agyagozással, és nagyon örültem, hogy idén oktatóként is kipróbálhatom magam. A fiatalokkal hurkatechnikával készítünk edényeket, így rövid idő alatt látványos produktum születik. Hoztam mintákat, de jó látni, mennyi saját ötletük van a fiataloknak – mondta Zelenka Flóra, büszkén mutatva az egyik elkészült edénykét.

Klinec Magdolna temerini üvegfestő már hosszú évek óta visszajár oktatóként az Ifjúsági Etnotáborba.

– Nagyon szeretek a fiatalokkal dolgozni, és jólesik látni, hogy életre szóló barátságok, sőt szerelem is kalakul a táborozók között. Találkoztam fiatalokkal, akik régebben is részt vettek a táborban, most pedig kisbabájukkal, immár családként újra ellátogattak.

Az etnotáborok egyik csúcspontja mindig az esti tábortűz, majd azt követően a koncert. Ezekre a programokra még többen gyűltek össze a helyszínen. Pénteken a Branch együttes varázsolt valódi lakodalmas hangulatot, szombaton pedig a FreakFancy együttes játszott örökzöld és újabb popslágereket. Hangsúlyozni kell, a támogatóknak köszönhetően minden program ingyenes volt.

– A közösségi élmény megélése szerintem nagyon fontos a mai világban, a beszélgetésre és közös alkotásra nagyon ritkán adódik alkalom, hisz nagyon felgyorsult a világ. Azt is látjuk, hogy a fiatalságot egyre nehezebb kimozdítani a komfortzónából és megmutatni nekik, milyen lehetőségek adódnak még az időtöltésre. Szerencsére, akit sikerül egyszer bevonni, az pozitív élményekkel távozik, és jó esély mutatkozik arra, hogy velünk marad. Ilyen értelemben, úgy gondolom, lesz utánpótlás – zárta gondolatait Botka Csaba.