2024. április 24., szerda

Szántóverseny tizedszer is

Gunarason ismét megtartották a népszerű rendezvényt – A szárazság a szántóversenyre is negatív hatással volt

A gunarasi falunapnak szerves része a szántóverseny, amit szombaton tartottak, a Mackó-soron. A Gunarasi Gazdakör által szervezett esemény nemcsak a helyi, hanem a környékbeli gazdák között is népszerű. A két kategóriában történő szántóverseny mellett más kísérő programok is gazdagítják a rendezvény tartalmát, tudtuk meg Király Zoltántól, a gazdakör elnökétől, a rendezvény szervezőjétől.

– A szántóversenyt tizedik alkalommal szerveztük meg, a falunap alkalmából. Fontos tudni, hogy ez nem profi verseny, kizárólag amatőröknek szánjuk, szórakoztató célzattal. A és B kategóriában lehet versenyezni: az A-kategóriába egy és kétvasú ekék tartoznak, a B- kategóriába három vagy több vasú, valamint forgatható ekék. Az idei évben A-kategóriában 7 versenyző nevezett be, B-kategóriában pedig 11. A tavalyihoz képest ez 2-3 versenyzővel több, akik közt vannak helyiek, és vannak a környező településekről is. Ami a programot illeti, idén nem készültünk különleges dolgokkal, a jól bejáródott menetrend szerint zajlottak az események. A versenyszántás mellett itt vannak a játékok, a régi gépek bemutatója, illetve gépbemutató is szokott lenni oly módon, hogy a felszántott földet elmunkáljuk. Emellett idén is volt nyereményjáték – mondta el Király, majd arról is szólt, hogy a látogatók száma sajnos nem növekedett a tavalyi évhez képest. Viszont a szervezőkre ösztönzőleg hat, hogy rengetegen támogatják a szervezést.

Házi készítésű traktor birkózik a száraz földdel (Lakatos János felvétele)

Házi készítésű traktor birkózik a száraz földdel (Lakatos János felvétele)

A gazdakör elnöke arra is kitért, hogy a talajnak szüksége van a szántásra, és olyan új ekék jelennek meg a gyártók kínálatában, amelyek használata után minimális talajmegmunkálásra van szükség. Az idei év viszont nagyon rossz, mezőgazdasági szempontból, mert hosszabb ideje nem volt megfelelő mennyiségű csapadék. Ez a szántóverseny menetére is kihatással volt, ugyanis előtte meg kellett tárcsázni a földet, hogy könnyebben menjen a szántás.

– Mind a versenyzők, mind a szervezők tisztában voltak vele, hogy az idei nem egy mintaszántás lesz, de másképp nem tudtuk megszervezni a versenyt – fogalmazott Király.

A gunarasi szántóverseny legfőbb támogatói Topolya község önkormányzata, a gunarasi helyi közösség és az Agrotehc vállalat is tíz éve ott van a támogatók között, mondta el a gazdakör elnöke, majd arról is szólt, hogy számos helyi és környékbeli vállalkozó is hozzájárult, hogy a rendezvény létrejöhessen. Hozzáfűzte még, hogy magán emberek is támogatták a versenyt, és ennek a sok segítségnek köszönhető, hogy a látogatók számára ingyenesen biztosították az ebédet és az üdítőket.